България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Туризмът е почти на 100% загуба, отиваме по екзотични дестинации за ЧНГ

"Колегите в хотелите се опитват да запазят нивата на цените", каза Павлина Иванова от Обединение "Бъдеще за туризма"

09.12.2021 | 09:37 Редактор: Искра Ангелова

Служебното правителство отпусна 6 млн. лева за туроператорите, които имат задължения към свои клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията. Това обяви вчера министърът на туризма Стела Балтова. Ще бъдат ли достатъчни тези средства?

"Надяваме се да бъдат достатъчни. Нямаме представа как ще се развие занапред коронакризата. Надяваме се да започнем да работим, защото бизнес 2 години в застой не е добре и не е здравословно. Парите са разпределени в 4 програми. Първата програма от 30 млн. вече стартира, а кандидатстването завърши миналата седмица", каза председателят на Обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Иванова в студиото на "България сутрин".

В момента тече процедура по обработка на кандидатите.

"До края на годината или началото на януари очакваме изплащането на тези суми. Има втори 30 млн., които минаха на постановление на МС. И трябва да са в процедура на нотификация, което е одобрение от Европа. След като се върне тази нотификация, ще трябва да се отвори програмата, да се кандидатства по нея", допълни Иванова.

Тя припомни, че туризмът е един от най-ударените бизнеси в кризата.

"Нашата организация е с изходящ туризъм и сме зависими от всички мерки, които се вземат по света. Вълните следват една след друга. Нито може да имаме предвидимост, нито възможност за планиране. Това е убийствено за бизнеса. В проценти загубите са огромни. За една година имаме спад в дейността между 82 и 93%, което реално означава, че бизнесът не съществува", подчерта Павлина Иванова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че тези 6 млн. са насочени към хората, които не са успели да осъществят своите пътувания.

"Тези хора си чакат парите от миналата година. Това са пътувания от март до декември 2020 година. Коронакризата ни изправи в друга платформа на работа. Всичко се случва в последната седмица или в последните 10 дни. Много е неприятно, когато това съвпадне с първо или 15-о число от месеца и предстои нова заповед на министъра", добави тя.

А чартърите за Нова година за Малдивите, Лапландия, Египет и други екзотични дестинации са пълни.

"За чуждестранните туристи е сложно, защото ние сме в "червената зона", в някои държави бяхме забранени като влизащи. В няколко държави има карантина. Колегите в хотелите се опитват да запазят нивата на цените, така че да бъдат продаваеми, защото това е супер важен момент. За момента нямаме обявени фалити, но имаме колеги, които временно са спрели дейността си", коментира Павлина Иванова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Задънена ситуация е това. Не виждам как ще тръгнат нещата. Това е толкова недостатъчно като пари, в същото време държавата не може да си позволи да дава и обезщетява всички засегнати. Сигнализирай за неуместен коментар