България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има фалити на издателства, ако ДДС-то на книгата не остане 9%?

Десислава Алексиева от Асоциацията на българската книга и проф. Амелия Личева алармираха в "България сутрин"

09.12.2021 | 08:27 Редактор: Теодора Патронова

От Асоциацията на българската книга настояват намаленото ДДС върху книгите да остане постоянна мярка.

"9% ДДС не е просто самоцел. Това е животоспасяваща мярка за всички издателства и за всички издатели. То е изключително важно за всички автори и за всички професии, които са в книгоиздаването. Много от които наистина даряват голяма част от своя труд, което не би било редно да продължава. Тази ставка е само част от мерките, които би следвало да бъдат приоритет в нашата държава в областите на насърчаването на четенето и подкрепа на книгата. Има нужда от държавна политика в тази област", заяви Десислава Алексиева, член на УС на Асоциацията на българската книга, в "България сутрин".

Тя подчерта, че книгата носи националната култура и е начин да се изгражда една грамотна нация, която е икономически просперираща

"Всяко увеличаване на ставката на ДДС върху книгите моментално води до спад в четенето. Намалената ставка на ДДС е един начин за дългосрочно запазване на цените в ситуация като тази, в която цената на хартията от началото на годината досега е нараснала с 75%", обясни Алексиева. 

"Отивайки на Панаира на книгата, видях много студенти, които бяха решили по този начин да отпразнуват студентския празник. Много хора идват на Панаира и това е страшно радостно. Посещаемостта на литературния фестивал, който тече в момента онлайн, е изключително висока. Това е много радостно, защото показва, че хората наистина имат нужда от това да слушат писатели, да задават въпроси. Струва ми се, че интересът към четенето и книгите е факт и трябва да го поддържаме", коментира преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" и поетеса проф. Амелия Личева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея пандемията е подтикнала още повече хората да четат книги

Алексиева предупреди, че ако тази ставка на ДДС-то не остане постоянна, част от колегите ѝ няма да успеят да оцелеят. Според нея в такъв случай се очакват фалити на издателства, покачване на цените и издаване на по-малко книги. 

"Трябва да има много широка политика в подкрепа на четенето. 9% ДДС е само една от тези стъпки. Ние трябва да знаем всичко за българската книга - от това как подкрепяме българистиката в страната и чужбина, така че да имаме преводачи, от политики в Министерството на образованието и Министерството на културата. Ние имаме разработена стратегия за насърчаване на четенето и тя би трябвало да бъде приета като държавна политика, така че да имаме политики за най-малките деца до възрастните хора", поясни тя. 

Проф. Личева изтъкна, че България е от малкото държави, които нямат политики за подкрепа за издаване на български автори в чужбина. Поетесата настоя, че Министерството на културата активно трябва да се заеме с тази задача.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК