България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекарства за недоносени деца липсват от месеци, използват ги за лечение на Ковид-19

"Доставките в България не отговарят на повишеното търсене", каза Боряна Маринкова

09.12.2021 | 08:07 Редактор: Искра Ангелова

Медикамент, използван за лечение на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета, липсва у нас от октомври месец. Какви са причините?

"През последните месеци, особено в началото на четвъртата вълна на пандемията у нас, някои лекарства станаха все по-популярни да бъдат използвани при лечение на Ковид-19. Част от тези лекарства се използват се използват при лечението при недоносени деца. Това са инхалатори, които родители са използвали в един или друг момент, когато децата са имали остри респираторни заболявания", каза изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства Боряна Маринкова за "България сутрин".

Тя подчерта, че доставките в България не отговарят на повишеното търсене.

"От една страна имаме търсене, което е за стабилни контингенти от пациенти, а от друга страна - повишено потребление заради пандемията. И се оказва, че нещото, за което ние сме предупреждавали от много време, че е възможно доставките на някои от основните вносители да не отговорят на потребностите на пациентите. В момента имаме система, която алармира кои лекарства са под необходимото количество в България и която забранява износа на лекарства, когато те паднат под един минимум", допълни Маринкова.

По думите ѝ за едно от лекарствата няма доставки от октомври.

"То никога не е попадало в тези забранителни списъци, което още веднъж доказва, че не забраната, а именно насърчаването на доставките би могло да реши проблемите на пациентите в такива моменти. Ако разполагахме с гъвкава база, която позволява не само на притежателите разрешение за употреба и на търговците на едро от всяка една точка на Европа да бъде намерен и внесен този продукт, ние нямаше да сме свидетели на подобен дефицит", посочи тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Боряна Маринкова допълни, че дефицитът е сериозен и продължава повече от месец и половина.

"Той създава проблеми при родителите. А много хора в страха си да не останат без лекарства, ако им се наложи - купуват количества, които не са им необходими. Между 60 и 70% от лекарствата липсват поради недостатъчен внос. Необходимо е либерализиране на вноса. Това, което трябва да се направи в момента, е да се наложи спешна доставка от друга европейска държава, за да може да бъде обезпечен пазарът", категорична е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК