България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Попов, БСП: Работата по споразумението продължава, изчистваме технически проблеми

"Това е изключително важен документ, който ще определи политиката на бъдещите коалиционни партньори", каза социалистът

08.12.2021 | 09:13 Редактор: Жаклина Иванова

Преговорите между "Продължаваме промяната", ИТН, ДБ и БСП продължават. Коалиционното споразумение е на финалната права.

"След проведените 18 срещи във всеки един от секторите, работата по споразумението не е спирала. Това е един изключително важен документ, който ще определи политиката на бъдещите коалиционни партньори и на редовния кабинет. Трябва да сме много прецизни", посочи Филип Попов от БСП за България в ефира на "България сутрин".

В момента се изчистват точките от споразумението, където има проблеми, уточни той.

"Голяма част от проблемите са технически. На този етап има напасване, търсене на пресечни точки по отношение на политики във всяка една от сферите", каза социалистът.

Попов подчерта, че в споразумението не е видял разписано коя партия колко министерства ще получава.

"Чувстваме се сигурни във всеки един от секторите, разбира се и в социалната политика. Наш приоритет е инструментариумът за първите 100 дни. Голяма част от нашите предложения са включени в това споразумение", изтъкна той пред Bulgaria ON AIR.

Социалистът информира, че са разговаряли относно правосъдието - за главния прокурор, КПКОНПИ, ВСС.

"Всеки един от коалиционните партньори би следвало да има участие в това правителство, защото това е поемане на отговорност. Поемане на отговорност, че тези политики ще бъдат изпълнявани и през изпълнителната власт, не само през Народното събрание", добави Попов.

Относно "червените линии" на БСП, той припомни, че са свързани с РСМ и Истанбулската конвенция.

"Заявихме нашите "червени линии", постигнахме разбирателство с останалите партньори. Това беше външната политика по отношение на Северна Македония и приемането ѝ в ЕС - да се зачетат нашето историческо минало и национални интереси. Второто е Истанбулската конвенция", обясни социалистът.

Попов отбеляза, че очаква максимален хоризонт за кабинета.

"Хоризонтът е максималният, който е 4 години, защото в коалиционното споразумение влизат бързи и спешни мерки от една страна, но и по-дългосрочни, за които се изисква повече време", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК