България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Болница "Лозенец" запазва многопрофилния си характер, нужна е комплексна грижа за децата

Коментар на Лидия Чорбанова и Мария Бресничка в студиото на "България сутрин"

08.12.2021 | 08:36 Редактор: Жаклина Иванова

Лекари от болница "Лозенец" излязоха на протест, за да изразят несъгласието си с с идеята на здравното министерство тя да стане временно национална педиатрия.

"В процеса на формиране на плана как сегашната детска болница ще се разшири и ще придобие по-добри битови условия за децата, се оказа, че ние не изследваме този терен в "Лозенец" за първи път. Свързахме се с инициативата и архитекти, и получихме тяхното компетентно мнение", каза началникът на кабинета на здравния министър Лидия Чорбанова в студиото на "България сутрин".

България е единствената държава в ЕС, която не притежава такава болница за комплексни грижи, добави тя.

"Това е терен, който е далеч от запрашена градска среда, наоколо има парк, има и зеленина. Това е едно добро комуникативно място. До създаването на нов корпус сегашната болница "Иван Митев" може да се пренесе временно в "Лозенец", уточни Чорбанова.

Според нея лекарите от "Лозенец", които протестират, са били подведени от дезинформация. И допълни, че болницата ще запази многопрофилния си характер.  

"Детската болница трябва да стъпи на един цялостен анализ на нуждите на детското здравеопазване. Няма как да строим детска болница без да знаем от какво имаме нужда. Имаме нужда от комплексна грижа за децата. Трябва да направим пълен анализ и след това на базата му да се направи подробно задание, отворен конкурс за създаването на болницата. Нужен е план за управление на болницата и на работната сила", изтъкна председателят на ГИ "За национална детска болница" Мария Бресничка пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че това е кауза и инициатива от национално значение.

"В сегашната специализирана детска болница няма рентген, няма приемно отделение, ядрено-магнитен резонанс. В плана сме предвидили оборудването на тази нова болница. Предвидено е създаването на протонен център. Фокус ще бъде лечението на деца. Такъв център няма на Балканския полуостров. Тук може да се лекуват деца от Югоизточна Европа", коментира още Чорбанова.

Тя е категорична, че нищо няма да се промени за специалистите, които работят в болницата, както и за студентите, които се обучават там.

"Ние сме страна с изключително високи разходи за болнична помощ спрямо тези за доболнична. Здравните услуги за деца са фокусирани за тогава, когато вече са достигнали до болница. Профилактичните мерки страдат. Има региони в България, където детската смъртност е в пъти по-висока", уточни Бресничка.

Лидия Чорбанова каза, че са предвидили реновиране и дооборудване на детските клиники в страната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК