България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ректорът на УНСС: Заради "зелените сертификати" не можем да започнем присъствено обучение

Вече има известна умора от онлайн обучението, посочи проф. Димитър Димитров

08.12.2021 | 07:47 Редактор: Тодор Петров

Дигитализацията е от нарастващо значение във всички висши учебни заведения, а пандемията заради коронавируса и онлайн обучението ускориха този процес. Как се създава качествено дигитално образование? 

"Научихме, че и по този начин може да се провежда обучението. В началото беше предизвикателство и интересно за студентите, но в последната година и половина възможностите за онлайн обучение се развиха много. В бъдеще ще има още повече възможности за добавка към присъственото обучение. Усвояването на материала зависи от този, който го усвоява", каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров в "България сутрин".

Той отбеляза, че вече има известна умора от онлайн обучението, а студентите питат кога започват присъствено обучение. 

"Поставени сме в такава ситуация, че с тези "зелени сертификати" не можем да започнем. Имаме около 17 хил. студенти, сигурно 15-20% от тях имат "зелен сертификат" и няма как да започнем. Надявам се втория семестър да продължим присъствено", заяви проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

В УНСС използват единна платформа за всички, която предлага доста възможности, стана ясно още от думите му. А дигиталното образование е дало допълнителни знания и умения на студентите.

Проф. Димитров коментира и 11-ото издание на рейтинговата система за висшите училища.

"Има около 200 индикатора, които малко объркват потенциалните кандидат-студенти. Предназначена е за хора, които не познават системата - да се ориентират. Имам доста критики към самата система. Има бутикови университети, които имат една специалност с 10 човека и са по-напред в класацията", посочи ректорът на УНСС.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК