България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо се стигна до запечатването на редакцията на вестник "Труд"?

Валерия Велева и проф. Росен Стоянов коментираха и бъдещото правителство

07.12.2021 | 09:40 Редактор: Тодор Петров

Запечатаха редакцията на вестник "Труд" заради неплатени сметки. Главният редактор Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение и заяви пред Bulgaria ON AIR, че ще продължат да издават вестника и не се страхуват от арести

"Явно има спор по плащането на наема. Каквито и да са взаимоотношенията, недопустимо е влизането на полиция и цялата агресия спрямо една медия. Това не е начинът, по който да се реши какъвто и да е проблем между държавата и една медия. Свободата на словото не може да бъде заглушена", заяви журналистът Валерия Велева в студиото на "България сутрин".

Тя добави, че "Труд" има ярка опозиционност спрямо новите управляващи и президента Радев, но не може да му се отнеме решението да има такава редакционна политика. 

"Да посегнеш на опозиционна медия е акт, който ще има бумерангов ефект. Ще отнесат въпроса до Европа. 20 години от моята журналистическа кариера са минали във вестник "Труд". Помня как Иван Костов изпрати Муравей Радев да прави тежки финансови ревизии и следствия срещу "Труд". Къде в момента е Костов, къде в момента е "Труд"?", каза още Велева.

Политологът проф. Росен Стоянов заяви пред Bulgaria ON AIR, че медия не може да бъде затворена, тъй като тя ще стане изцяло дигитална.

"В тази нажежена политическа обстановка това беше ненужно. Това са фойерверки, които са следствие на емоционален реваншизъм от страна на този, който е разпоредил и разписал. Отиващото си служебно правителство, чрез този акт, ще остави петно върху себе си. Този акт ще бъде пришит към онзи министър, който вчера бягаше от отговори на въпроси на ваши колеги. Ако си много ербап, застани пред медиите и дай точните аргументи", коментира той.

Новото правителство

"Преговорите буксуват, розовият балон спихва. Явно има проблеми и препъникамъни между 4-те партии. Много неща в това коалиционно споразумение са учудващи. Има парцелиране и феодализация на министерствата. Притеснително е набъбването на министерствата. Какво ще прави Министерството на климата? Ще имаме Министерство на ефективното управление. Това са абсолютно кухи структури, които означават раздута администрация", посочи Велева.

Според нея няма принципна база, на която да стъпва формулата на това управление. Лидерите на 4-те партии не сядат заедно, това е проблем, изтъкна журналистът.

Проф. Стоянов вижда структурата на кабинета и министерствата като губернии, в които трябва да има супервайзор.

"Няма как за една седмица да пребориш онези стари партии с много политически опит и да ги убедиш в розовото бъдеще. Бракът ще се случи трудно и трябва да бъде на основата на принципни съгласия. Заявената прозрачност няма да е достатъчна, не е възможно всичко да се покаже на всички", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
Йос
преди 2 години
Къде беше Велева, когато корупцията на ГЕРБ и ДПС се вихреше!? В. "Труд" се превърна в фейк медия, която пише основно пропагандни лъжи ! А Костов остана в историята, като може би най-смелия и безкомпромисен политик! Не той, а Доган се разпорежда с Тецове, пристанища, язовири и сараи!!! Сигнализирай за неуместен коментар