България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Голяма успех: Наши ученици спечелиха 11 медала на олимпиади по астрономия

Повечето завършили физика или астрономия у нас търсят реализация в чужбина, заяви Никола Каравасилев

07.12.2021 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева

България спечели общо 11 медала от две олимпиади по астрономия. Виртуален домакин на състезанията през ноември бяха Италия и Колумбия. 

"Нашите ученици завоюваха 3 златни медала, 5 сребърни и 3 бронзови. Това е едно от най-добрите представяния на България, макар и онлайн. Лидери в световен мащаб на състезанията по астрономия са Русия, Индия, Китай, Южна Корея. Страни, които имат силни традиции в астрономията и физиката. България се нарежда сред най-добрите 5-6 държави. В Европа ние и румънците сме най-добрите", не скри радостта си от успеха ръководителят на отбора Никола Каравасилев в студиото на "България сутрин".

Състезанието е преминало в три тура. 

"В първия тур се проверява за определено време кой ученик ще се справи най-добре. Вторият тур е най-интересен, той включва анализ. В него участниците разполагат с данни от реални наблюдения и те трябва да извлекат някаква информация. Това се доближава най-много до работата на астрономите. Третият тур е свързан с работа с телескопи и звездни карти. Онлайн този тур мина на хартия", обясни Каравасилев пред Bulgaria ON AIR. 

Пандемията и мерките в различните страни през ноември са затруднили провеждането на международните олимпиади. 

"Не е лесно да се организира онлайн състезание - необходимо е осигуряването на цялата необходима техника, видеонаблюдението от страна на домакините, осигуряване на квестори, на зали. През ноември, когато се провеждаха двете олимпиади, едно след друго се променяха условията като ограничения", подчерта ръководителят на отбора. 

Той е убеден, че все повече български ученици ще се включват в такива състезания. Условията в училищата стават все по-добри за провеждането на различни експерименти, които са интересни за децата. Важно е да има възможности за реализацията след завършването на образование. 

"Когато завършват физика или астрономия в университета, някои стават учители, други подготвят бъдещи олимпийци, а голяма част от тях заминават за чужбина. Малък е броят на хората, които избират астрономия и астрофизика за свое образование", заяви Никола Каравасилев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК