България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма индикации за намаляване на ефективността на ваксините заради Омикрон

"България продължава да е една от водещите страни по смъртност", каза д-р Петър Марков

06.12.2021 | 09:24 Редактор: Искра Ангелова

Голяма част от страните по света вече предприеха затваряне на границите си заради новия вариант на коронавируса - Омикрон.

"Рано е да бъдем категорични в изводите си за скоростта на разпространението, но дотук изглежда, че този вариант се разпространява по-бързо от другите. Във всички провинции на Южна Африка инфекциите с него нарастват като дял от броя на всички инфекции. Нарастващ брой страни докладват Омикрон, включително и Великобритания", каза епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков за "България сутрин".

Той посочи, че засега няма данни за разлика в симптоматиката на заразените с Омикрон в сравнение със заразените с други варианти, нито пък разлика в тежестта на протичане.

"Симптомите, които може да очакваме, са същите, които знаем досега. Ако един вариант се предава по-бързо и по-лесно в сравнение с другите - с времето той успява да измести другите, защото е по-бърз. Ако Омикрон продължи да се държи по начина, по който се държи досега, може да очакваме, че той ще стане доминантен. Това означава, че повечето от новите случаи ще бъдат с него", допълни д-р Марков.

По думите му рисковите групи си остават тези, които вече знаем - възрастните хора и хората с придружаващи заболявания.

"Това са хората, които са най-много заплашени от тежко протичане и смърт с новия вариант. А за хората, които е дошъл моментът да си сложат бустерна доза - нека да го направят по-скоро. Не знам дали компаниите ще започнат да разработват нови ваксини за Омикрон, защото все още не знаем дали такива ще бъдат необходими. От възникването на Омикрон са изминали по-малко от 2 седмици. Данните са все още малко и е трудно да се говори по темата. Но на този етап няма индикации за намаляване на ефективността на ваксините", подчерта специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Д-р Марков припомни, че научната общност успя изключително бързо да разработи ваксини, които са много ефективни.

"С новите варианти те държат висока ефективност по отношение на предпазване от тежко протичане. Заради това на този етап няма данни за нуждата от изработване на нови ваксини срещу новия вариант. Ако такава нужда се появи, те ще бъдат разработени и няма да отнеме твърде много време. Задължителната ваксинация е политическо, а не експертно решение", коментира д-р Петър Марков.

Той смята, че заради Омикрон е възможно ново нарастване на случаите, а мерките зависят от ситуацията. Експертът алармира, че България продължава да е една от водещите страни по смъртност.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
как да им вярваш
преди 2 години
Всичко говорят различни неща. Нали беше още по-заразен и тежко протичащ от делтата миналата седмица, тази седмица няма данни за подобно нещо? Сигнализирай за неуместен коментар