България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Знаков за историята обект в Букурещ тъне в разруха: Решават съдбата на Солаковия хан

"На фасадата ѝ има една плоча, която споменава, че там са живели български революционери", сподели Юлия Баховски

03.12.2021 | 08:11 Редактор: Жаклина Иванова

Сградата на Солаковия хан в Букурещ ще бъде спасена от разрушаване, след като местната власт отдели около 1 млн. евро за обезопасяването и реставрацията. 

"Сградата на Солаковия хан е историческа. Преди се е намирала в края на града. Хан от много голямо значение, защото там минаваше пътят за Австро-Унгария, правеше се връзка между важни региони на Европа", сподели журналистът и основател на информационен портал за българите в Румъния Юлия Баховски.

Сградата е важна за историята и за културата, изтъкна тя.

"Имотът беше върнат на потомците на семейството, което е основало сградата. По румънския закон собствениците на имоти отговарят за собствеността на сградата. Тук става дума за много скъп имот и много голяма площ, те нямат финансови възможности да поддържат сградата", каза Баховски.

И обясни, че собствениците на сградата са се опитвали няколко пъти да я продадат, но сделките са пропадали, както и че ако има желаещи купувачи, приоритет винаги имат Министерството на културата и община Букурещ.

"Няма пари за възстановяване. Стига се дотам общината на Букурещ, след няколко предупреждения към собствениците на сградата, да мине към владение на имота и по спешност да започват някакви действия", уточни основателят на информационен портал за българите в Румъния пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е необходимо спешно обезопасяване на имота, тъй като е в плачевно състояние и представлява опасност.

"За румънците сградата е важна, защото се смята за културно и историческо наследство на града. За нея се знае, че е била хан. На фасадата на сградата има една плоча, която споменава, че там са живели български революционери и навсякъде по медиите се пише, че там има мемориална памет именно подари това. Там са издавани и първите български вестници", добави Баховски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК