България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Китаристът на "Остава" Георги Георгиев за театрална музика за "Веселата карета"

Групата подготвя и нов албум

02.12.2021 | 09:10 Редактор: Теодора Патронова

Китаристът на "Остава" Георги Георгиев представя нова театрална музика. Това е песента "Веселата карета" към едноименния спектакъл на хасковския театър "Иван Димов".

"Идеята да направя музиката за това представление се появи от моя приятел - режисьорът и драматург Елин Рахнев, който е режисьор и сценарист на това представление. Той е човекът, който ме вкара в театъра чрез музиката. От него съм получил първата покана преди двайсетина години. Впоследствие още няколко режисьора използват моите музикални услуги от време навреме", разказа китаристът на "Остава" в "България сутрин"

Георги Георгиев добави, че в това представление е дебютът на Фънки като актьор. 

"Получи се много положителна енергия между всички хора, участващи в представлението. Повечето актьори пеят в песента. Най-много пеят Тончо Токмакчиев, Мая Бежанска, Габриела Попова и Емануил Костадинов", обясни той. 

"Доста по-различно е да се пише музика за театър, защото има рамка и всичко е подчинено на режисьорската задача. Музиката и сценографията трябва да подпират актьорската игра и да работят за определената задача, дадена от режисьора. Това е сладкото и сложното в театралната музика - че наистина има други предизвикателства. Композиторът и музиката е като бекграунд, но бих казал, че е все по-важно в целия спектакъл", поясни Георгиев пред Bulgaria ON AIR. 

В момента група "Остава" подготвя нов албум и е в активен репетиционен етап. 

"В турнето, което сме си поставили за цел да направим за 30-годишнината на групата догодина, обсъждаме участие на гости, които да бъдат актьори като Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска", сподели още китаристът на "Остава".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК