България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пренаситихме се с информация за Ковид-19, почвата ни е плодородна за фалшиви новини

Част от мерките противоречат на Конституцията, но трябва да се спазват, коментираха Първан Симеонов и доц. Симеон Гройсман

02.12.2021 | 08:57 Редактор: Елеонора Танева

През последните години демокрацията в Европа е претърпяла ерозия и отстъпление. Пандемията от Ковид-19 задълбочава още повече този процес. Международно проучване изследва човешките права и свободи в условията на пандемия. Експерти в България търсят отговор на въпроса дали хората у нас се страхуват повече от коронавируса или от ограничаването на правата им.

"За близо две години хората се пренаситиха с информация за Ковид-19 и вече спират да слушат. Толкова сме свръхреагирали на вируса, че сме започнали да си вредим. По пътя на добрите намерения допуснахме грешки. Слушаме различни авторитети, а почвата у нас е плодородна за фалшиви новини и дезинформация", коментира социологът Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

Добрата новина, която той подчерта е, че все пак българите приемат Ковид мерките спокойно.

"В началото реагирахме съвсем естествено с доверие, но елитът взе доверието за чиста монета, а то беше от страх към неизвестното. Ген. Мутафчийски правилно каза, че сме станали жертви на успеха си. В България в началото имаше нулева вълна, благодарение на силни мерки. Преборихме я и хората решиха, че няма пандемия. След това по протестите чувахме, че Ковид-19, това е ГЕРБ. За съжаление видяхме и антиваксърска фракция в Народното събрание. Самите политици сега са разделени - във всяка партия има привърженици и противници на "зеления сертификат", анализира Първан Симеонов.

Преподавателят по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Симеон Гройсман беше категоричен, че част от мерките у нас противоречат на Конституцията, но това не означава, че не трябва да се спазват.

"Те бяха създадени със заповеди, за да се спазват по-лесно. В част от тях има юридически дефекти, но съдилищата решиха, че и така са добре и могат да действат. Магистратите не могат да предложат алтернативна политика срещу Ковид-19. Проблемът е в контрола по спазването на мерките", заяви доц. Гройсман пред Bulgaria ON AIR. 

И двамата са категорични, че в условията на пандемия хората не трябва да губят усета си към свободата.

"Понякога обаче човеците сами бягат от свободата си, защото им харесва идеята, че някой друг отговаря вместо тях. Време е в този разговор, който се води вече 2 години, да се включат хора, които се занимават с общество, а не само с вируси", призова Първан Симеонов. 

Социологът е убеден, че у нас най-накрая ще има редовно правителство. И никой от преговарящите няма да си позволи разпад след коалиционно споразумение.

"Колкото по-бавно се стигне до коалиционно споразумения, толкова по-трайно би било то. Струва ми се, че ще има правителство. Който развали идеята за коалиция, ще се окаже близо до бариерата за влизане в НС. Не е важна формулата на управление, а че ще продължи логиката на служебния кабинет - да има нещо "червено", нещо "синьо" и някой, който да казва, че няма "червено" и "синьо", коментира още Симеонов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК