България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България срещу пакета "Мобилност": Убийствено законодателство, ще глобяват неправомерно

Целта на жалбата е да спре изпълнението му, посочи евродепутатът Андрей Новаков

02.12.2021 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

България подава жалба в Европейския съд по пакета "Мобилност", който е определен като дискриминационен спрямо българския автобусен и международен транспорт.

"Това е стъпка в правилната посока, макар шансовете да не са такива, че да ни карат да мечтаем. Целта на жалбата е да спре изпълнението на пакета "Мобилност", докато съдът не се произнесе, а това е малко вероятно да стане преди февруари 2022 г. Най-вероятно ще се проточи до лятото или ранната есен на следващата година. Това е мъртвородена разпоредба", заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков пред Bulgaria ON AIR.

Този проблем вече е и в Европа, липсват 400 000 шофьори. Работят в тежки условия, a заплащането има накъде още да се развива, стана ясно още от думите му.

"Ако пакетът влезе в сила, би трябвало на всеки 8 седмици камионът да се връща в държавата по регистрация. Това би създало почти 3 млн. повече въглеродни емисии. Говорим за "зелена сделка" и в същото време ще разкарваме празни камиони да замърсяват въздуха. Как ще се прилага пакетът "Мобилност", зависи от националните държави. Ако някой ви глобява за това, че не сте се прибрали навреме, да знаете, че е неправомерно. Контролът как се изпълнява пакет "Мобилност" остава в държавите членки", обясни Новаков.

Еврокомисар от Румъния е изискал оценка на въздействието на този пакет върху околната среда. Оказва се, че той не просто ще нанася вреди на икономиката, но и на природата.

"Надяваме се ЕК скоро да преразгледа пакета "Мобилност", поне в частта му за връщането на водача и камиона. Това трябва да бъде право, а не задължение. Днес в Брюксел ще обсъждаме пакет "Мобилност" и условията на шофьорите. След това очаквам ЕК да предприеме мерки, без значение какво ще реши съдът. Накрая съдиите да разберат, че това е огромна несправедливост", каза още Новаков. 

Евродепутатът подчерта, че няма как някой да отиде и да провери в спалнята на човека дали се е прибрал. 

"Никой няма право да ти казва къде да си прекараш почивката. Няма да се примирим с това убийствено законодателство",  настоя Новаков.

Гледайте цялата дискусия във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Не можахме да се преборим с този пакет. Заради един закъснял евродепутат от ДПС! Сигнализирай за неуместен коментар