България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: Омикрон прави ваксините по-слабо ефективни, поставете си бустерна доза

Д-р Аспарух Илиев и проф. Христо Найденски с коментар в "България сутрин"

02.12.2021 | 08:34 Редактор: Тодор Петров

Новият вариант на коронавируса все още се смята за малко опасен, но в същото време изглежда по-заразен. Твърди се, че причинява по-лека форма на заболяването.

"Много са мутациите в шипчестия белтък на Омикрон варианта. Логично е да предположим, че наличието им ще намали ефекта на ваксините. Предположението на повечето експерти е, че ще продължават да защитават срещу тежко протичане. Засега не забелязваме драматичен пробив. В Южна Африка се наблюдава, че проболедували Ковид-19 може да се разболеят от Омикрон, което означава, че естественият имунитет също е засегнат", заяви ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма данни Омикрон да протича по-тежко, но вероятно ще избегне защитата на имунитета.

"До 4-5 месеца ще дойдат новите варианти на ваксините, но не трябва да изчакваме. Ако Омикрон не измести Делта варианта, може би няма да дойдат. Нека да не се чака, бустерната доза изглежда като най-добрия вариант", изтъкна д-р Илиев.

Според него вълната в България върви надолу, но все още има много болни хора. С влошаване на времето и събирането на много хора на едно място той очаква да имаме нов проблем и нова гърбица на вълната.

"Новият вариант е коронавирус, живеем с този вирус в рамките на две години. Доста познания имаме, този процес ще продължи и занапред. Тревожното е, че имаме пети вариант, който има множество мутации. Мутантите са 50 и повече, но 26 са спефицични за Омикрон. Да не се успокояваме, че пандемията отминава", каза на свой ред проф. Христо Найденски - ръководител на Инфекциозна микробиология към БАН.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че един от основните рискове е повторно заразяване на преболедували или ваксинирани хора. Новият вариант намира ниша и инвазира, отбеляза проф. Найденски и добави, че бустерната доза трябва да се прилага.

"Колкото повече нарастват мутации, толкова повече специфичността на ваксината пада и ще трябва да се пристъпи към прилагането на нова ваксина. Имаме опит и знаем - коронавирусът мутира, прескача от гостоприемник на гостоприемник и стигна до човека. Епидемиологията на коронавируса не касае само човека. Бих препоръчал в щаба да влязат ветеринарно-медицински специалисти", каза още той.

По думите му първите индикации са, че Омикрон протича по-леко и с по-различна клинична картина. Това е началото на края на една пандемия, може би 2-3 години ще отзвучава, смята проф. Найденски.

"Най-бързият начин да се направи ваксина са вече готови РНК технологии. Те трябваше бързо да се развият и да влязат в употреба. Има по-класически подходи на ваксини, които са по-сигурни, но изискват по-дълго време. Радвам се, че са одобрени доста антивирусни препарати, но трябва да се вземат в първите ден-два от появата на симптомите. Допускат се грешки като се изчаква трети-четвърти ден, вирусът вече циркулира в организма и битката е сложна", разясни експертът.

Гледайте цялата дискусия във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Реалист!
преди 1 месец
Боже пази ме от такива *** и Идолопоклонници! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 месец
"ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО на повечето експерти е..." Този цитат казва всичко. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 1 месец
то така край няма да има - ваксини непрекъснато, ама до колко ни пази?? Сигнализирай за неуместен коментар