България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Не увеличим ли заплатите, обричаме хората на изключително тежка зима

"Голяма част от цените бяха завишени", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа"

02.12.2021 | 08:05 Редактор: Жаклина Иванова

Предлага се увеличение на минималната работна заплата, майчинството и детските надбавки. Това обяви вчера финансовият министър Валери Белчев.

"От години искаме постепенното нарастване на работната заплата, така че да достигне средноевропейските нива. По време на преговорите този въпрос отново беше поставен - да бъде изработена стратегия, така че да се доближим до тези нива до 2030 г. За съжаление, в споразумението е записано Стратегия по доходите, което нищо не означава", заяви икономическият съветник Ваня Григорова към КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Увеличаването на минималната работна заплата ще доведе до натиск и върху останалите заплати, така че да може и останалите работещи да усетят повишаването на стандарта си на живот, изтъкна тя.

"Голяма част от цените бяха завишени. Това увеличение на минималната работна заплата до голяма степен е изядено. Първо се повишиха цените, а след това догонващо се увеличават заплатите. Ако не ги увеличим, означава да обречем хората на много тежък живот през зимата", посочи Григорова.

Според нея аргументите, че увеличаването на заплатата генерира инфлация, са несъстоятелни.

"Заплатите на депутатите се влияят от средната работна заплата, не от минималната. Те имат интерес да направят така, че всички заплати да се увеличат", уточни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Григорова коментира и предложението за 20% увеличение за детските надбавки.

"Никога не е достатъчно. По-големият проблем тук е, че кръгът на хората, които могат да ги използват, е твърде ограничен", добави тя.

По думите ѝ най-важно е да се запази работната сила в България.

"Няма как да се твърди, че заплатите въобще не натоварват бизнеса. Това са разходи. Това, което е възможно сега, е да експлоатират допълнително българския работник и да не плащат това, което е изработил. Работната сила трябва да се възпроизвежда. Няма как да оставаме слепи за физическите и физиологичните нужни на работника, защото утре няма да го има. Изтичат мозъци, мускули, крака, ръце", подчерта Григорова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Няма как да се увеличат заплатите насила. Ще увеличат минималната, а всички, кото работят за пари малко над нея - няма да мръднат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Стискаме си палци да ни се случи - да живеем по-спокойно от към финанси! Сигнализирай за неуместен коментар