България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спасиха мечока Живко, но проблемът с бракониерство е много сериозен

Мария Качамакова: До момента за отравяне на животни няма наказани

02.12.2021 | 08:17 Редактор: Теодора Патронова

Спасителният отряд на WWF успешно премести мечока Живко от Габрово в Национален парк "Централен Балкан".

"WWF България от миналата година започна дейности по опазване на кафявите мечки в България. Това, което най-често правим, е да се намесваме в моменти на конфликт, какъвто беше и случаят с Живко. Още преди около месец започнахме да получаваме сигнали от Габрово и околните села и махали, че се появяват нападения от мечки. Всичко започна с нападения върху ябълкови градини. Нашият експерт успя да пристигне навреме на място и да прогони мечката със сигнални ракети, но по-късно мечокът се беше върнал и беше започнал да напада домашни животни", разказа Мария Качамакова, която е член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Тя обясни в "България сутрин", че намесата им е била наложителна, защото следващата мярка, която се взима, е отстрелване на мечката, но WWF вярва, че има и други начини тези конфликти да бъдат предотвратени. 

Качамакова добави пред Bulgaria ON AIR, че мечокът се намира в "Централен Балкан" и се адаптира към новото място. Тя поясни, че го следят с радионашийник. 

"С кампанията "Отвори очи, животните изчезват" бихме искали да се борим с бракониерството, защото това е голям проблем. Данните от други мечки, които д-р Тодоров е маркирал през последните 10 години, показват, че близо 40% от тях със сигурност са станали жертва на бракониерство. Това са случаите, в които сме сигурни какво се е случило. В други случаи той е намирал само нашийника и е чувал слухове за изчезналата мечка", заяви Качамакова.

От WWF са се заели с превенция на тези случаи и работят с местните общности и правораздавателните институции, за да може да се разследват и да има наказани.

"До момента за отравяне на животни няма наказани, а за бракониерство има много малко наказани. Обикновено всичко завършва с неизвестен извършител, а ни се иска това да не бъде така, защото резултатите са, че губим част от своето богатство", подчерта тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК