България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Планината" на испанската трупа "Сеньор Серано" - преплитане на истина и креативност

Разговор с мениджъра на трупата Ива Хорват и директора на "Топлоцентрала" Веселин Димов

01.12.2021 | 09:43 Редактор: Жаклина Иванова

Една от най-прогресивните танцови трупи в Европа - "Сеньор Серано", идва у нас. Испанци, носители на Сребърен лъв от Венецианското биенале за театър, изнасят спектакъла "Планината" пред публиката в България. Домакин е Арт центърът "Топлоцентрала".

"Спектакълът "Планината" е поканен от Арт фестивал за свободен театър  и регионален център "Топлоцентрала". Трупата "Сеньор Серано" реши да работи по темата за истината. Използвани са различни нива на драматургия, историята на Орсън Уелс за марсианската атака от 50-те години. Говори се за политика и социални проблеми", разказа мениджърът на трупата "Сеньор Серано" Ива Хорват в студиото на "България сутрин".

Тя добави, че част от драматургията се отнася и до първото покоряване на Еверест.

"Познавам работата на трупата от няколко години. Този спектакъл ми хареса много и ме развълнува емоционално, когато го гледах миналата година. Това е един интелигентен, мултижанров спектакъл. В него можем да видим смесица на различни видове театър. Креативен спектакъл на една от най-престижните трупи на Испания", каза директорът на "Топлоцентрала" Веселин Димов пред Bulgaria ON AIR.

Основното послание, което носи спектакълът, е, че трябва да се замисляме, да бъдем осъзнати, да приемаме различните гледни точки, смята той.

"Планината ни привлича нагоре. Тази история е свързана с първото изкачване на Еверест и с противоречивата история за това кой е бил първият човек там", обясни Ива Хорват.

А една от основните теми в спектакъла е именно истината, както и това, че тя има различни версии, разясни мениджърът на трупата.

"Това е вторият път, когато съм поканена на водя уъркшоп от фестивала. Миналата година беше еднодневна група. Говорих на млади мениджъри и продуценти, които станаха любопитни и изявиха желание да продължим. Тази година имаме 3-дневен уъркшоп, който е по-задълбочен. Темата е "Как да интернационализираме проекта си", каза още Ива Хорват.

Спектакълът "Планината" може да бъде видян на 1 декември от 19:30 часа в "Топлоцентрала" в зала 1.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК