България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ромен Ролан разказва за живота и страстите на Микеланджело

Книгата разкрива самотата и любовта като стремеж към красотата, коментира Пламен Тотев

30.11.2021 | 09:35 Редактор: Елеонора Танева

Книгата на Ромен Ролан "Животът на Микеланджело" е пиршество за духа, а великолепното издание на „Персей“ – полиграфичен шедьовър за всеки библиофил. Текстът е богато илюстриран с шедьоврите на твореца, има и специално цветно приложение. Книгата разказва за силата му да устои на премеждията на съдбата и омразата на враговете си. Показва колко важна за живота му е вярата, разказва за самотата и любовта като стремеж към красотата.

"Направихме издание, което гений като Микеланджело заслужава. За него разказва Ромен Ролан, който беше много издаван преди 30-ина години. Личността на Микеланджело е много интересна за изследователите и в днешно време. Той е роден в малко селище край Флоренция, но се усеща гражданин на Флоренция. Лоренцо Великолепни забелязва неговия талант още, когато е дете и го взима в семейството си. Така Микеланджело получава уникалния шанс да се обучава от Лоренцо", сподели литературният критик Пламен Тотев в студиото на "България сутрин".

На 32 години Микеланджело създава Давид - скулптурата, която е емблема на Флоренция. Около твореца има много загадки, които съвременните учени изследват.

"Като Божията искрица. Изображението на Господ е разрез на човешкия мозък. Микеланджело е извършвал нелегални аутопсии с цел да изучи човешкото тяло. Неговите скулптури са съвършени, Давид е съвършен. Той е бил един самотник, отдаден на това, което прави", уточнява литературният критик.

В кориците на "Животът на Микеланджело" основна тема е и любовта.

"Разказът е за любовта във всичките ѝ измерения. Микеланджело е на 57 г., когато среща 22-годишния Томазо деи Кавалиери. Между двамата се създава много силна връзка, която е била най-вече духовна. Томазо е до смъртта с Микеланджело", каза още Пламен Тотев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК