България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доброволци продължават да мечтаят за "камионче за топла храна", понякога готвят сами

Коментар на Деян Петров, Стоян Симов и Ивелина Иванова

30.11.2021 | 08:05 Редактор: Искра Ангелова

Доброволци събират средства за "камионче за топла храна".

"Преди около 2 години около параклиса на "Александровска" болница се събра група хора. Съвсем формално, без никаква институционална подкрепа, с идеята да подкрепяме болни и нуждаещи се хора. Преминахме 6-месечно обучение. Но след това дойде коронавирусът и ние бяхме в невъзможност да влезем в "Александровска" и "Пирогов". И тогава един от доброволците даде идеята дали не може да подкрепим хората с храна, пазаруване на лекарства и всичко, което е нужно", каза организаторът Деян Петров в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че когато държавата ни се намираше с локдаун, доброволците ежедневно са обикаляли София с личните си автомобили.

"Купувахме храна и лекарства. Това нещо се разви и прерасна, като до 1000 - 1200 души на месец получават храна три пъти седмично пред "Александровска" болница. Никога не сме спирали, независимо от времето и броя доброволци", допълни Петров.

Доброволецът Стоян Симов, който е и предприемач, сподели, че се е запознал с Деян покрай "Александровска".

"Излязох от болницата с тежко заболяване и исках да благодаря на Бога за това, че вече съм добре. Хората получават храна всеки вторник, петък и неделя от 18:30 ч. До момента мога да кажа, че гладен човек не сме върнали. Но това е свързано с изключително много трудности", коментира Стоян.

От ефира на Bulgaria ON AIR те благодариха на техните дарители.

"Всичко се случва с лични автомобили и сложна логистика. Заради това сме се концентрирали за камиончето за топла храна. Във вторник и петък събираме храна от дарителски ресторанти, а в неделя готвим самостоятелно. Всеки един доброволец готви вкъщи", добави предприемачът.

Ивелина Иванова разбира за инициативата от обява.

"Храната пристига студена до хората, които са в нужда. Надяваме се с това камионче да успеем да им оставяме топла храна. Освен нея, ние се стараем да им даваме и топло отношение, защото те се нуждаят и от това", подчерта тя.

"Всеки ден има хора, които нямат покрив над главата си, всеки ден има хора, които са недохранени. Това е смисълът на доброволчеството - да протегнем ръка към нашия ближен. А това е този, който е в нужда. Винаги има нужда от още доброволци. Ако имаме това камионче за топла храна - ще може не само да сме според закона, ние ще можем да даваме шепа топлина на хората", посочи Деян Петров.

За такова камионче са нужни около 35 000 лв. А до момента са събрани малко над 10 000 лв. А на сайта dobrovolcite.bg. може да разберете как да станете дарител.

"Има хора с няколко висши образования, те идват с наведена глава, защото ги е срам. Има пенсионери, които не могат да си позволят храна", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК