България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Брокер: Турците обедняват, инфлацията е много силна, спадът на лирата няма дъно

Ердоган трябва да преглътне едно-две увеличения на лихвените проценти, смята Димитър Георгиев

29.11.2021 | 08:54 Редактор: Здравко Черкезов

Безпрецедентният срив на турската лира доведе до масови протести в Анкара и настоявания за оставката на правителството. 

"На практика цялата власт в Турция отдавна е съсредоточена в президента Ердоган, от когото зависи изпълнителната власт, съдебната власт и за съжаление, паричната политика. Изказването му преди дни, че Централната банка трябва да понижава, а не да увеличава лихвените проценти, тотално разрушава доверието на инвеститорите в страната", обясни брокерът Димитър Георгиев в студиото на "България сутрин".

По думите му последствията за турците са сериозни: инфлацията гони 30 процента, а цените растат главоломно.

"Въпреки огромния ръст на икономиката населението обеднява, защото инфлацията е много силна. Там говорим вече за почти хиперинфлация и хората могат да си купят все по-малко с една турска лира", посочи Георгиев.

Според него няма дъно, под което турската лира не може да падне.

"Основният проблем е, че там няма независима централна банка, която да провежда парична политика. Иначе щеше да е повишила лихвите, инфлацията да е намалена и ситуацията да е значително по-добра. Но докато Ердоган смята, че понижаването на лихвите намалява инфлацията, то няма дъно", подчерта брокерът пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев възприема като добра новина, че опозицията срещу Ердоган набира сила, а доверието към него е на рекордно ниски нива. 

"Все се надявам, че разумът ще надделее. Случвало се е и преди – президентът ще преглътне едно-две увеличения на лихвите проценти и ще спре да говори как има световен заговор срещу Турция и как всички се опитваме да манипулираме тяхната валута", завърши брокерът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
блуба
преди 2 години
Дано не ни сполети същото :( Това е ужасно. Сигнализирай за неуместен коментар