България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С колко по-скъпо ще плащаме за такси? Браншът: Не сме вдигали тарифите от 9 години

Коментар на Кирил Ризов и Красимир Цветков

26.11.2021 | 08:34 Редактор: Искра Ангелова

Очаква се поскъпване на таксиметровите услуги в София от 1 януари догодина. Столичният общински съвет предлага цена от 1,05 лева за дневна минимална тарифа и 1,21 лева за нощната. На какво мнение са експертите?

"Имахме идея за по-голямо увеличение, но какво означава 36%? През последните 9 години до този момент ние не сме вдигали тарифите, което означава, че тези 36% се явяват 4% на година. Реално това е 3 ст. на година. Реално поскъпването за клиента, зависи от курса, ще бъде между 2 и 3 лв. За нас това е долна граница на онова, с което бихме могли да преживеем ценовия шок", каза председателят на съюз "Такси" Кирил Ризов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че повечето автомобили карат на метан.

"Той поскъпна, инфлацията е огромна. Ние от бранша се бяхме обединили за 50%. Но с 36% отиваме на минималната възможност да преживеем всичко, което се случва в държавата", допълни Ризов.

"В началото на тези разговори внесохме нашето предложение, което беше на базата на калкулации на себестойността, която бяхме направили. Тези наши калкулации показваха първоначална цена 1,42 лв. за дневна тарифа и 1,74 лв. за нощната тарифа. С тези цени вървим около минималната заплата за шофьорите. Всеки от бранша направи своите отстъпки и се обединихме около цена 1,15 лв. и 1,35 лв. Общинският съвет обаче прие за безспорни само два показателя", коментира председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това са този за ръста на цената на горивото и показателят за инфлацията.

"Ние сме самоосигуряващи се, тоест най-малката икономическа единица при нас това е един автомобил с един водач. В Министерството на транспорта представихме как се определят минималните и максималните тарифи, получихме уверение, че за следващата година те ще изработят такава методология", изтъкна Кирил Ризов.

А Цветков добави, че освен разходите за гориво, в плана за разходите те са заложили и ръста в разходите за осигуровки.

"През 2018 общинските съветници също направиха огромно условие, но те оставиха минималните тарифи на границата, по която се движехме от 2012 година. Но този път Комисията по транспорт и пътна безопасност положиха огромни условия и докараха нещата до тези 36%, за което сме благодарни. На този етап няма как да се очакват протести", подчерта председателят на съюз "Такси".

Двамата посочиха, че данъкът в София е най-висок в цялата страна.

"Имаме остър проблем, който не съществува в София, но съществува навсякъде другаде. В края на септември правителството пое определен ангажимент относно облекчаване на бизнеса по посока данък. В тази посока Столичната община направи конкретно нещо - тя взе решение за данък в размер на 300 лв., което беше искането на бранша. Но вчера и онзи ден получихме информация от градовете,че останалите общини събират данъка в пълен размер", сподели Красимир Цветков.

Вижте целия разговор във  видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК