България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студентът на годината на УНСС иска да докаже, че младите хора могат да се развиват в България

Елена Таракова и председателят на Студентския съвет Ангел Стойков разказаха за конкурса

26.11.2021 | 08:10 Редактор: Теодора Патронова

В тазгодишното издание на конкурса Студент на годината на Университета за национално и световно стопанство връчи приза на Елена Таракова. Тя е студент в специалност "Счетоводство".

"Все още съм в еуфория. Да си призная, много ми е драго наистина, тъй като това признание идва и от моята научна общност - УНСС. Казах и на награждаването, че УНСС е мисия, кауза и отговорност. Отговорност да прескочиш високите летви и да отговориш на високите очаквания, които има към нас", каза студентът на годината Елена Таракова в студиото на "България сутрин"

"Събитието вече има утвърдена традиция. Десета поредна година организираме този конкурс. Тази година над 60 кандидатури постъпиха към нас. Беше изключително трудна задача да бъдат определени 15-те, които да преминат към финалната фаза на церемонията, за да се отличат в петте категории по един студент на годината", заяви председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков. 

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че категориите са "Бакалавър на годината", "Магистър на годината", "Докторант на годината", "Талант на годината" и "Спортист на годината". Председателят на Студентския съвет добави, че конкуренцията е била сериозна. 

"Критериите са заложени от журито. Всеки един от студентите в своята кандидатура е приложил документите и своите постижения от предходната година. Постиженията могат да бъдат сертификати от конкурси, научни разработки, постижения в чужбина или "Еразъм". Журито беше в състав представители на ръководството, представители на бизнеса, хора от Националното представителство на студентските съвети, представител от Студентски съвет. Общият брой на журито беше от 11 души", поясни Стойков. 

"Аз съм доста състезателна личност. Обичам да се изявявам и обичам новите предизвикателства. Поколебах се кои от тях да включа, но когато документът стана около 50 страници общо, реших, че е време да спра. Студентските конкурси, в които участвам, са с жестока конкуренция и трудно ми беше да определя кои да включа в своята кандидатура", отбеляза Таракова. 

Студентът на годината разясни, че се надява да развива себе си и да се докаже както и в университетската общност, така и в работната среда. 

"Искам да остана тук и да докажа, че младите хора, които са амбицирани, могат да се развиват в нашата страна. Също така, че могат и да доказват себе си тук", изтъкна тя. 

"Със сигурност през 2020 година, когато стартира масово онлайн обучението, никой не очакваше нищо. Всички бяхме затаили дъх. Когато влезе онлайн обучението трябваше да минат няколко месеца, за да даде то своя ефект. Продължи обучението на качествено ниво. Продължихме да се обучаваме, което беше важно, за да не спре окончателно самото обучение. За момента продължаваме да се обучаваме онлайн. След една позиция на Националното представителство на студентските съвети изисквахме да има възможност да се върнем присъствено със "зелени сертификати", с пунктове пред всички университети. За момента това не се осъществява. Надявам се през втория семестър да има тази възможност. Ние лично водим преговори с ръководството на университета за осъществяване на тази идея", настоя Стойков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК