България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Строги мерки и ниска ваксинация – каква е ситуацията в Румъния и Естония?

В Румъния са ваксинирани 40% от населението, а в Естония – 57%

27.10.2021 | 09:39 Редактор: Теодора Патронова

Румъния има втория най-нисък процент на имунизация срещу коронавирус в Европейския съюз, с рекорден брой смъртни случаи и рекорден брой новозаразени през последните седмици.  

"След като в началото на годината кампанията за ваксиниране в Румъния тръгна много добре с много бързи темпове. Бяхме много големи оптимисти до началото на лятото, когато правителството взе решение да отпусне мерките, което доведе до намаляване на кампанията за ваксиниране през цялото лято. Хората пътуваха, но когато дойде септември, ето в каква ситуация се намираме: Болниците са пълни, лекарите едва успяват да се справят със заразените хора", обясни основателката на информационен портал за българите в Румъния Юлия Баховски в "България сутрин". 

По думите ѝ има светлина в тунела. Тя добави, че има засилени кампании за ваксинация в Румъния. 

"През изминалия уикенд за първи път в Румъния броят на ваксинираните лица беше по-голям от броя на заразените. В този момент имаме над 6 млн. жители ваксинирани с пълната ваксинационна схема, което ни доближава до 40% от населението. В този ритъм румънските власти очакват до края на годината процентът на населението да бъде около 50%, а през март да говорим за 70-72%", съобщи още Баховски. 

Тя добави, че има позиции, които са по-силни от гласовете, които насърчават хората да се ваксинират. 

"Едната от причините е, че румънското население няма доверие във властите, които са организирали кампанията. Това, което се случи през последните 30 години в нашата страна, води до много ниско доверие във властите. Има и други фактори – манталитет, липса на някаква медицинска култура", поясни Баховски

Тя добави, че служебният премиер отрече пълен локдаун.

"В момента в Румъния има силни рестрикции за движението  на хора, включително и нощна карантина. По-скоро има локдаун на неваксинираните и преболедувалите", разясни Баховски.

Започва да се приема "зеленият сертификат" и в Румъния, стана ясно от думите ѝ.

Само преди дни в Естония влязоха в сила нови по-строги Ковид мерки. Една е тях е, че неваксинирани, дори с отрицателен тест, няма да могат да посещават обществени места.  

"Много от хората са съгласни с тези мерки, но има и несъгласни, които направиха протести миналата седмица. Хората, които се ваксинират във връзка с тези мерки се увеличават. 10 500 човека се ваксинираха миналата седмица, което е много по-голямо число от предишната седмица. Броят на ваксинираните е 59%, а хората, които са получили и двете дози са 57%, но това е много по-малко число, от което правителството имаше за цел", обърна внимание нашият сънародник в Естония Георги Занев пред Bulgaria ON AIR. 

Той добави, че мерките не са чак толкова по-строги от преди, има една допълнителна стъпка – ако не си ваксиниран не можеш да ходиш нито на театър, нито на кино. 

"Обсъждат се да се продължи детската ваканция, но това не е решено", добави Занев.

По думите му част от населението е нерешително, но бройките на хората в болниците се увеличават и се доближават до тези при предишната вълна в Естония.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК