България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Глас от БСП: Направим ли локдаун, ще отидем в нокдаун и в нокаут

Левицата предлага масово тестване на населението

27.10.2021 | 09:22 Редактор: Здравко Черкезов

Предлагане на или "зелен сертификат", или локдаун, без да са осигурени с разяснителна кампания, е несериозно и опасно политически за държавата. "Зеленият сертификат" има своя ефект тогава, когато се имплантира при високо ниво на ваксинирани, иначе затормозява целия живот на държавата. Направим ли локдаун, ще отидем в нокдаун и в нокаут.

Това заяви кандидат-депутатът от БСП проф. Георги Михайлов в студиото на "България сутрин".

По думите му Ковид-19 може и да не е особено опасна инфекция – смъртността не се различава съществено от грипа – но натоварването за здравната система е сериозно и затова вниманието на населението е трябвало да е насочено към превенция чрез ваксинация. 

"Несериозно е да се съмняваш във ваксините... Българите не сме антиваксъри, става дума за липса на информираност. 60-80% от хората в глобалния свят се ваксинират срещу грип всяка есен. В България този процент е катастрофално нисък, защото през всички години не е приета кампания за превенция на човешкия организъм", изтъкна проф. Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Според него са много хората, които са виновни. 

"В първите година и половина управление на кризата се допуснаха много грешки. Създаде се страх, първоначално се подиграваха с хората – говореше се, че идват чували с трупове , а имахме няколко стотина заболели. Цялото лято се проспа миналата и тази година", посочи кандидат-депутатът.

От своя страна, левицата предлага масово тестване на населението, за да се види каква е епидемиологичната обстановка в страната.

"Работихме по проблема в 44-тия, 45-ия и 46-ия парламент, предлагаме и сега масово тестване. Бяхме на последно място по брой изследвания в началото на 2020 г. Помолихме и Кацаров, не се направи такова", каза проф. Михайлов.

Социалистът е категоричен, че натрупаните антитела (B- и T-клетки) могат да са компонент на локален сертификат, като подобен е въведен в Австрия.

"Тези вайкания и късания на ризи, че не можем да нарушаваме европейските правила, отново не отговарят на истината", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 2 години
мммм даа позитаник отива на дъното след всяко участие на този плондир Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
Само една лека и несъществена вметка препаратите против ковид са разрешени " под условие " заради това, че се намират в третата фаза на клиничното проучване. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години