България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Истинска любовна история от разстояние е в основата на романа "Затворен в теб"

Всеки има познат, който е заминал в чужбина, споделя писателят Йова Станкова

26.10.2021 | 10:21 Редактор: Елеонора Танева

След дебютният си роман "Галерия от светове", писателката Йова Станкова представя втората си книга "Затворен в теб".

"Сюжетът беше провокиран от истинската любовна история по времето, когато бях в Германия и работех за "Лекари без граница". Тогава наблюдавах хората, които идват от България, без да знаят език, което понякога е тежко и опасно в някои случаи", сподели авторът на книга Йова Станкова в студиото на "България сутрин".

Героите ѝ са били разделени в реалния живот - той е тръгнал да търси работа в Германия, тя - останала в България.

"Една такава любов е изправена пред много изпитания, върхове и спадове, в книгата читателят ще разбере какво се случва накрая с тяхната любов", добави авторът на романа. 

Една от любимите ѝ сцени разкрива отношенията между местни и чужденци.

"Мъжът е извикан в неделя да боядисва помещение, което е еж услуга на приятел. Тогава се вижда как предразсъдъците се срещат - германецът очаква, че българинът няма да свърши качествено работа, а героят е с нагласата, че няма де я свърши добре, защото е услуга", сподели Йова Станкова.

И уточни, че образите на героите в книгите ѝ не съответстват на 100% на действителността, защото ги доразвива. 

"Повечето хора имат роднини или познати, които са заминали да работят в чужбина. Това е постоянен процес. Казват, че тази книга говори от сърцето им - описаното е така, както те живеят", добавя писателят пред Bulgaria ON AIR..

Йова Станкова е потомък на един от класиците в българската литература Йордан Йовков. Но е убедена, че талантът не се предава - или го имаш, или го нямаш. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК