България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Витанов: 10 души заразяват 13, до две седмици ще гръмнем

Математикът не вярна, че ще бъде наложен национален локдаун преди изборите

26.10.2021 | 08:46 Редактор: Елеонора Танева

Рекорд на новозаразени с коронавирус от началото на пандемията у нас - 5 863 са официалните нови случаи, а 243-ма от пациентите са починали.

"Последните данни не са изненадващи, докога ще има рекорди зависи от това, доколко мерките ще дадат ефект. През предишните 3 вълни до десетина след налагането им започваше спад на случаите, а сега това не се наблюдава", коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че реалната бройка на новозаразените дневно е 9 000 души, защото 1/3 от случаите не се регистрират.

"В момента 10 души заразяват 13, две седмици така и здравната система гръмва. При 500 болни на 100 000 души и 9 хиляди пациенти в болница по Националния план трябва да се наложи национален локдаун. Сега 7 200 са пациентите в болници. Но аз не вярвам, че ще има локдаун преди изборите", заяви математикът. 

Според него с въвеждането на "зеления сертификат" контактите между хора няма да се намалят, а това е начинът да се овладее пикът на четвъртата вълна, както и да се продължи ваксинацията.

"50% от хората са колебаещи дали да се ваксинират, 25% са твърдо решени, че няма да го направят. За да се бъдат убедени тези 1/4 от хората трябва твърда ръка", убеден е математикът.

По негови изчисления 2,7 млн. души 35% имат някакви защитни сили срещу вируса. И е категоричен, че сме далеч от колективния имунитет, защото едва 35% от българите имат някакъв имунитет, който обаче не е вечен. Математикът очерта два варианта за развитие на пандемията у нас - песимистичен и оптимистичен.

"Имаме наложени мерки, но няма особен ефект от тях, единият вариант е да се задействат мерки, които ще бъдат ефективни. Така ще минем през пика и след 10-ина дни ще започнат да намаляват случаите бавно и ще си изкараме хубава Коледа. Песимистичният вариант е долината на плача - както във Великобритания - случаите паднаха на едно високо плато. Ако това се случи у нас, здравната ни система ще бъде доста натоварена и ще изгърми", прогнозира проф. Николай Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 2
ee22
преди 2 години
Математик психопат-до кога??? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
Този нямали кой да го върне в лудницата.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 години
Пазете се и това ще отмине! Всичко ще си се намести! Сигнализирай за неуместен коментар