България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родител: Нужно е децата да се тестват, не е ясно дали ще се обединим да се върнат в клас

"Всеки може сам да вземе решение и да предпочете дали детето му да бъде присъствено или не", каза Яна Алексиева

26.10.2021 | 08:31 Редактор: Жаклина Иванова

Здравните власти планират от другата седмица да върнат в училищата децата от 1 до 4 клас. Това обаче ще стане с т.нар. щадящи тестове, които учениците трябва да си правят два пъти в седмицата - в понеделник и в четвъртък. Ако някой ученик се окаже позитивен, ще бъде връщан вкъщи.

"Съгласна съм моето дете да използва неинвазивни тестове. По този въпрос, както и по всички други, особено свързани с пандемията, родителите са на много различни мнение", посочи Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в ефира на "България сутрин".

Според нея, за да вземе един родител информирано решение, да бъде спокоен и да знае за какво става въпрос, той трябва да получи информация от надежден източник.

"Децата биха възприели тези тестове така, както ги възприемем ние, възрастните. Ако ние успеем да поговорим с децата си, нормално да им обясним, те ще го приемат спокойно. Аз все още имам доста въпроси, въпреки моето убеждение, че е необходимо да се тестват децата", каза Алексиева.

Дали може едно дете, което даде положителен тест, да стане обект на закачки, тя смята, че изцяло зависи от средата и от учителя.

"Зависи от процедурите, които ще се изготвят, дори на ниво всеки глас. Не вярвам, че ще има учител, който ще допусне подобно нещо и не би съумял да се справи с подобна ситуация", уточни Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ не е ясно дали родителите ще успеят да се обединят около това децата да се върнат присъствено в клас.

"Виждаме от вчера вълна на различни и разнопосочни мнения. Когато липсва информация, има и тази възможност за различни мнение. Присъственото обучение е много важно, не само заради ученето, но и заради емоционалния и психическия свят на децата. Но в крайна сметка е важно, че всеки родител може сам да вземе решение и да предпочете дали детето му да бъде присъствено или не. Не само заради тестването, но и заради цялата ситуация, в която живеем", каза Алексиева.

Според нея, когато няма достатъчно информация, би бил труден етап да се докаже на възрастните смисълът да бъдат ваксинирани децата и по-младите хора.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Доказваме с всяка възникнала трудност пред обществото, че няма единение и обединение! Всеки си следва само собствената логика и няма и грам колективна съпричастност! Сигнализирай за неуместен коментар