България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Педиатър: Тестовете за децата са максимално щадящи, ще разкрият и безсимптомните

"Те са доста лесни за употреба и същевременно са достоверни", каза Рада Маркова

26.10.2021 | 08:17 Редактор: Искра Ангелова

До 10 дни осигуряват щадящи тестове за Ковид-19 за децата. В случай, че родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. Около това решение се обединиха здравния министър д-р Стойчо Кацаров и министъра на образованието проф. Николай Денков. Изцяло щадящи ли са тези тестове за децата?

"Те са доста лесни за употреба и същевременно са достоверни, и максимално щадящи за децата, така че дори в най-елементарни условия да бъдат проведени. Редно е 10-15 минути преди тестването децата да не са се хранили и да не са употребявали течности. Смятам, че всеки учител ще успее да го организира в неговия учебен час", каза педиатър д-р Рада Маркова за "България сутрин".

Тя подчерта, че за теста не се изисква по-специфично умение, дори децата могат да съберат своята слюнка и самото накапване вече да се организира от техните учители.

"2 пъти седмично да се правят е напълно достатъчно - понеделник или четвъртък. Надеждността е сравнително висока, но и зависи какъв е тестът. Това са скринингови тестове, те ще помогнат до голяма степен, особено за децата, които са безсимптомни, да бъдат установени. Има и родители, които не са добросъвестни и пускат децата си. И като родител, и като педиатър подкрепям тази мярка", допълни д-р Маркова в ефира на Bulgaria ON AIR.

За нея присъственото обучение няма никаква алтернатива.

"Искам децата да се върнат в клас. Те бяха твърде много набедени, но ние, родителите, с нашето поведението не сме по-малко рискови. Ако погледнете баровете и дискотеките, и начина, по който хората там се държат - по никакъв начин рискът не е по-малък, отколкото в едно училище, където има мерки. Има много деца, които в момента са болни. Не само от Ковид-19, но и от сезонни вируси. Повечето случаи само домашно лечение, единици са децата, които стигат до болница", коментира педиатърът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
На безсимптомните им викат здрави Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Вероятно е малко късно и все пак е вариант. Ясно е трудността, която ще настъпи за учителите, но ако има съдействие от родителите нещата не са невъзможни! Сигнализирай за неуместен коментар