България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

КЗД към здравните власти: "Зеленият сертификат" е дискриминационен

Заповедта може да се окаже източник на непряка дискриминация, заяви Орлин Колев

25.10.2021 | 08:00 Редактор: Здравко Черкезов

Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) препоръча здравните власти да ревизират заповедта за въвеждането на "зелен сертификат". 

"Здравните власти трябва да конкретизират и да въведат различен подход при оценката на всички ограничителни мерки по отношение на различните групи. По един начин може да бъде проведена ограничителна мярка за лице, което е ваксинирано и с наличие на антитела, но не може да бъде приравнено към него онова лице, което да речем е алергично към ваксини", заяви пред "България сутрин" Орлин Колев от КЗД.

Становището на КЗД, прието на 22 октомври, е принципно и цели да е в полза на всички страни, но най-вече в интерес на гражданите, за да бъдат техните права защитени. Според Колев става дума за дискриминация.

"Когато различните социални групи биват третирани по еднакъв начин, то тогава се нарушава директно принципа за еднакво третиране. При бъдещето въвеждане на ограничителни мерки, те трябва да бъдат съобразени с нуждите на всяка прослойка – има граждани, които не могат да се ваксинират или са преболедували и нямат антитела", обясни членът на КЗД в Bulgaria ON AIR.

До момента в КЗД има постъпили 5 запитвания, които касаят въведените мерки. По думите на Колев може да се окаже, че заповедта е източник на непряка дискриминация – с мерки, които целят постигането на определена цел, се налагат необосновани ограничения върху определена група субекти.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
0 rate up comment rate down comment 1
гост
преди 2 години
Този *** от къде се появи. В Европа зеления сертификат дискриминация ли е? Да каже нещо по въпроса. Сигнализирай за неуместен коментар