България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новата генерация политици въвеждат по-разчупени форми на общуване чрез дрескода

Коментар на специалиста по мода и стил проф. Любомир Стойков

22.10.2021 | 08:02 Редактор: Искра Ангелова

Наближава церемонията "Златна игла 2021" за най-високите модни призове. Уникален ревю-спектакъл ще съпътства гала вечерта.

"Минаха 27 години от първото връчване на "Златна игла", един сериозен период. Но тази награда е утвърдена през годините като най-авторитетна за моден дизайн и постижения в модната индустрия. Тази година по традиция те ще премине в две части. Първата част е ревю-спектакъл, в който участват много утвърдени наши дизайнери, творци и модни къщи", каза специалистът по мода и стил проф. Любомир Стойков в студиото на "България сутрин".

Водеща на събитието ще бъде Гери Дончева.

"Имаме лице на "Златната игла" тази година. Това е Вероника Стефанова, която е "Мис България свят" за 2017 година. Заедно с нея и фотографа Костадин Кръстев - Коко Академията за мода учредява специална стипендия за студент по моден дизайн. Категориите тази година са 5 - "Най-добър млад дизайнер", "Дизайнер на годината", "Модна къща на годината", "Моден фотограф" и "Моден грим", поясни проф. Стойков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И е категоричен, че всички противоепидемични мерки са взети.

"Дрехата е текст, който се пише и чете. Когато говорим за политическия дрескод - без значение дали става дума за предизборна кампания или политическото всекидневие, тук не става въпрос за цвета на вратовръзката, дължината на ръкавите. А става дума за комуникационна концепция, която включва не само дрескод, но и маниер на общуване, език на тялото. Хем от една страна трябва облеклото и външността на политиците да отговаря на традиционните изисквания и критерии към този стил на обличане и държание, който дълги години е бил консервативен, хем в "новия дрескод" вече рефлектират най-модерни очаквания и усещания", допълни експертът.

Той припомни, че Ципрас не носи вратовръзки.

"При подписването на договора със Северна Македония Зоран Заев и Ципрас - македонският премиер си свали вратовръзката и я подари като символ за напредъка в отношенията. Новата генерация политици въвеждат по-разчупени форми на общуване. За строго официални церемонии и протоколни събития дрескодът не бива да се нарушава, защото отпада специалният момент", подчерта проф. Любомир Стойков.

Според него политиците не трябва да изневеряват на себе си и да не забравят, че ставайки политици - те се превръщат във висок еталон.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК