България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дърветата за огрев през зимата са осигурени, има достатъчно количество

Инж. Дамян Дамянов обясни, че има леко завишение на цените

21.10.2021 | 09:28 Редактор: Теодора Патронова

Двоен скок на цените за кубик дърва отчитат търговци. На този фон складовете за дърва и пелети в цялата страна са празни.

Директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов съобщи в предаването "България сутрин", че към момента организацията за снабдяване на населението с дърва е създадена още на пролет. 

"Цените, на които ние предлагаме дървата, са като миналогодишните. Фирмите, които транспортират дървесината, там има известно завишение на цената - на места има 10% по-високи цени от миналата година", обясни той. 

По думите му не е коректна тази информация, че няма дърва в складовете. 

"Последните дни, в следствие на 15-дневните валежи затрудниха транспортирането. В нашите обекти и горските складове в горските стопанства има осигурени количества дърва. Нека бъдат спокойни хората, има осигурени количества, просто явно снабдяването става с малко по-бавно темпове. Тъй като то е изцяло пазарно - там са частни фирми, върху които ние нямаме власт, за да влияем", каза още инж. Дамянов пред Bulgaria ON AIR. 

"В сравнение с предходните години износът на дървесина е спаднал от 9% на 6%, тоест износът не е проблем за недостига на дървесина. Проблем са работниците в дърводобива, които все повече намаляват заради тежкия труд и малкото заплащане", обърна внимание той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК