България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Магазинерите отказвали да се ваксинират под натиск, щяло да има фалити

"Очакваме много сериозен спад в трафика, респективно и в оборота", посочи Аксиния Баева

21.10.2021 | 09:15 Редактор: Жаклина Иванова

Собственици и служители на заведения и молове готвят протести заради въвеждането на "зеления сертификат". Ще се стигне ли до фалити и как ще се процедира допускането до обектите в моловете?

"Искаме да имаме шанс да приложим заповедта. Приветстваме идеята за "зеления сертификат". Всеки иска своето право на живо и на това да управлява професията си. "Зеленият сертификат" е пътят към това. Така както е написана, заповедта не може да сработи, трябва да бъде пренаписана. Първият въпрос е - защо влиза от днес за утре?", посочи заместник-председателят на Българската ритейл асоциация Аксиния Баева в студиото на "България сутрин".

"Очакваме фалити. Има много магазини, които днес няма да отворят. Те не отговарят на заповедта и не могат да поемат риска, въпреки че не е ясно как ще ни контролират и санкционират", уточни тя.

Баева подчерта, че в началото на месеца от БРА са изпратили писмо до здравния министър Стойчо Кацаров, в което са посочили проблема пред бизнеса, а именно - ниският процент на ваксинация.

"Обърнахме внимание, че трябва да се работи в посока повишаване доверието във ваксинацията. Държавата трябва да се намеси като направи една широка кампания", изтъкна тя.

Според нея хората трябва да бъдат обучавани защо да се ваксинират.  

"Какво правим с хората, наши служители или клиенти, които имат предписание от личен лекар, което им забранява да се ваксинират?", попита заместник-председателят на БРА.

А третият въпрос, тя обвърза с това защо хората, които имат доказани антитела с изследване, нямат правото да си извадят "зелен сертификат".

"Служителите отказват да се ваксинират под натиск. От година и половина биваме лекувани по Viber", каза Баева пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът изрази притеснения, че всъщност няма информация след пускането на заповедта как ще бъде осъществяван контролът и какви ще бъдат санкциите.

"Очакваме много сериозен спад в трафика, респективно и в оборота. Искаме да знаем какво ще се случи с нашите служители и нашите фирми. Искаме компенсации за майките, които от днес остават вкъщи да си гледат децата, които учат онлайн. Искаме да продължи мярката "Запази ме", защото ще имам магазини, в които ще трябва да пуснем хората в неплатен отпуск", добави заместник-председателят на БРА.

Баева изтъкна, че от БРА смятат, че "зелените сертификати" трябва да се изискват навсякъде, независимо от бранша, институцията или сферата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Наистина не им оставиха никакво време да се подготвят и отганизират. За 3 дена решиха и го въведоха. Сигнализирай за неуместен коментар