България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Френският посланик за Bulgaria ON AIR: Здравният паспорт е инструмент за свобода

"България е благоприятен терен за инвестиции, но може много да се подобри", смята нейно превъзходителство Флоранс Робин

19.10.2021 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Европа е изправена пред предизвикателствата на коронакризата, икономическата криза и разширяването на ЕС в посока Западните Балкани. Посланикът на Франция – нейно превъзходителство Флоранс Робин, коментира тези и още теми в специално интервю за "България сутрин".

ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ФРАНЦИЯ

По думите ѝ България и Франция са изградили заедно дълга и красива история. Това са "30 години рандеву с Франция" - приятелски отношения, които ще продължим да поддържаме, посочи посланик Робин.

Според нея двустранните ни отношения са силни в много области. Тя би желала да се засили сътрудничеството във винопроизводството. 

"България е благоприятен терен за инвестиции. Много неща обаче може да бъдат подобрени в управлението на предприятията, за да имаме сигурна страна, която благоприятства чуждото инвестиране", обясни френският посланик пред Bulgaria ON AIR.

ВЛИЯНИЕТО НА КОВИД-19 ВЪРХУ ОБРАЗОВАНИЕТО

"Загрижената съм от тази ситуация, много млади хора бяха отдалечени от училище повече от година. Това ме притеснява не само заради обучението, но и заради психологическите щети. Отворените учебни заведения трябва да бъдат абсолютен приоритет - с мерки и ваксинация", заяви посланик Робин.

Запитана на какво се дължи слабият интерес към ваксините у нас, нейно превъзходителство отговори:

Нашата колективна отговорност е да обясняваме още и още какво е ваксинацията. Това не е нещо, което сме открили миналата година. Това е открито още по времето на Пастьор. Не говорим достатъчно в тази посока, за да убеждаваме хората. 85% от французите са ваксинирани, това пази живота на нашите съграждани. Няма претоварване на болниците и няма хора, които не могат да бъдат лекувани.

ЗДРАВНИЯТ ПАСПОРТ

"Позволява да се пътува, да има спортни дейности, децата да ходят на училище, болниците да функционират нормално. Това е инструмент за свобода. Има демонстрации във Франция, но ако няма - Франция няма да е Франция. Това е израз на нашия постоянен революционен дух. Ваксинацията не е задължителна, но ако нямате ваксина - нямате достъп до много неща", каза още посланик Робин.

Тя определи някои от мерките в България като ефективни - спазване на дистанция и носене на маски. Подчерта, че цифрите на броя заболели у нас са драматични и е неизбежно мерките да стават по-строги.

ФРАНЦИЯ ПОЕМА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС

"Имаме 3 големи приоритета - икономическото възстановяване, изграждането на силна Европа. Кризите, които трябва да преодолеем, показват, че Европа трябва да е по-автономна, да осигурява собствената си сигурност. На трето място - да се създаде чувство на европейска принадлежност около фундаменталните ценности на Европа. Нашата амбиция е всички страни да гледат в една посока", изтъкна посланик Робин.

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕС

"ЕС и Франция силно подкрепят европейската перспектива на тези страни (бел. ред. - от Западните Балкани). Много трудности още стоят по този път. За нас е важно да се преодолеят различията между България и РСМ от уважение един към друг", заяви събеседникът на Теодора Георгиева.

ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМЕ ЕВРОТО

"Икономиката на България е стабилна и даде много гаранции, които ѝ позволяват да влезе в Еврозоната в близко бъдеще. Европейските власти продължават да искат известен брой допълнителни реформи по отношение на борбата с прането на пари, повече прозрачност и по-добро управление на предприятията", смята посланик Робин.

Тя се надява у нас да има стабилно правителство, което ще позволи на страната ни да се справи със сериозните кризи. 

За финал на разговора нейно превъзходителство Флоранс Робин отбеляза, че обожава Операта в София, която по думите ѝ е малко бижу. Срещнала се е с много топли хора и се е влюбила в Родопите.

Вижте видеото с цялото интервю на Теодора Георгиева с Флоранс Робин.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
stanito
преди 2 години
гледам в рим народа бие полицаите вече а наште само хоро играят и свирят по протестчетата Сигнализирай за неуместен коментар