България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Овчаров с вълнуващ разказ за историческите находки и тайната на светилищата

"Мисионис е един грандиозен град и го доказахме", посочи археологът

19.10.2021 | 08:00 Редактор: Жаклина Иванова

Тримесечните археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище приключиха. При разкопките само от тази година са открити близо 500 забележителни находки. Една от тях е сребърен пръстен-убиец.

"Става дума за втора подобна находка. Преди 7-8 години в Калиакра колегата Бони Петрова откри подобен пръстен, близнак на този, но от сребро. Тогава тя изказа тази хипотеза, че става дума за кухина, в която се слага отрова, която се излиза в чашата на врага. Открих доста описани политически убийства, като това на първия наследник на цар Иван Асен ll", обясни археологът проф. Николай Овчаров в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че България има много интересна история през 13-14 век.

"Пръстенът е любопитен. Мисионис е един грандиозен град и това го доказахме. Тази година имахме възможността за едни мащабни разкопки, на базата на тази програма, която беше осъществена за 6 приоритетни обекта", каза още археологът.

Проф. Овчаров сподели, че нарича Мисионис - Северният Перперикон, защото става дума за планински градове от 5-6 век, които до преди няколко години не се е предполагало, че съществуват у нас. И добави, че в археологията показват на света нещо съвсем ново.

"Разкрити са 2/3 от южния квартал на Перперикон. Напълно сме разкрили акропола, тоест укрепената част. Сега работим по южния квартал. В южния квартал разкрихме през 2016 година огромна базилика. Най-голямата църква в Родопите от 5-6 век. Проучваме сега епископската резиденция. Това е било мястото, от което са се управлявали духовно целите Родопи", разказа археологът пред Bulgaria ON AIR. 

Той сподели, че са открили 8 ротонди, а аналогии могат да бъдат видени единствено в Рим.

"Перперикон имам много древна история, като град се създава в Римската епоха, но като светилище има 7000-годишна история. Разцветът на духовната му функция е в края на Бронзовата епоха", обясни проф. Овчаров.

Оказва, че Перперикон през римския период е бил много важен по 2 причини. Първо - контролирал е Родопите. Второ - в близост са едни от най-големите златни рудници в Средиземноморието.

"Тракийските светилища, с които изобилстват Източните Родопи, почти винаги са наследени от алианските", подчерта археологът.

Проф. Овчаров каза още, че 5500 монети, които са излезли в рамките на акропола, датират от 5 век преди Новата ера до 1361 година.

"Най-интересното са архитектурните останки. Те ни показват наистина това монументално величие, което са имали родовете на българската територия. Ние сме един от кръстопътите на цивилизацията", сподели събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ирена
преди 2 години
Струва ми се, че накрая той говори за градовете на българската територия, не за родовете, както сте го написали. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Академик Михаил Арна
преди 2 години
Ужас!Тоя забитин отдавна трябваше да последва конкурента си по измишльотини в света на вампирите.И понеже пуйките са прости ,го канят да ги лънгосва и да се изкарва велик.Ами как няма да копае като от няколко години лицето Борисов му дава целево по 300 000 лева.И той копае и намира каквото му скимне и каквото е сънувал нощеска.Имената на селищата които копае даже измени за да звучах стряскащоВ хрониките се говори за Перперек българска твърдина без гръцкото окончание Перперикон.А Сигнализирай за неуместен коментар