България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Магията на документалното кино и проблемите, които поставя пред обществото

Разказ на режисьора Станислав Дончев и сценариста Теодора Дончева

18.10.2021 | 09:38 Редактор: Жаклина Иванова

Документалният филм "Мъже:жени - 1:1" и биографичен за писателката Фани Попова-Мутафова представиха режисьорът Станислав Дончев и сценаристът Теодора Дончева.

"Малката маркиза" е документален филм за Фани Попова-Мутафова. Вчера имаше годишнина от нейния рожден ден, затова е още по-подходящо да си спомним за нея днес. Филмът ни разказва за нейния труден житейски път, противоречива съдба, за нейните борби, трудности и силна любовна история", каза сценаристът Теодора Дончева в студиото на "България сутрин".

Според нея най-силното послание е, че човек, който се занимава с изкуство, не трябва да се занимава с политика.

Предстоят три прожекции на "Малката маркиза" в рамките на фестивала "Синелибри", отбеляза Дончева.

"Хубаво е да има равнопоставеност за всички. Във филма "Мъже: жени - 1:1" разглеждаме живота на една жена, която е футболен съдия. Това е нещо доста необичайно. Разглеждаме и предразсъдъците, които обществото има към една такава нетипична професия, както и това колко ѝ е трудно и как се бори, за да реализира своята мечта", сподели режисьорът Станислав Дончев пред Bulgaria ON AIR.

Документалното кино насочва вниманието към нравите на обществото, към това, за което трябва да се мисли, обясни Дончева.

"Искаме да бъде справедливо отношението, да се дава шанс на всички", добави режисьорът.

Като най-голяма трудност в документалното кино събеседниците посочиха това, че нямаш силата да променяш съдбата на хората, тъй като всичко е истинско.

"За да направиш добър филм, трябва да навлезеш много в темата. Когато знаеш, че темата е истинска и онова, което се случва на героите е съвсем реално, тогава може да се натъжиш. В игралното кино ти си творецът, знаеш какво ще стане. Дори и да разкажеш тъжна история, винаги може да я направиш, така че да завърши добре. В документалното кино не знаеш какво ще се случи, може само да предполагаш, нямаш силата да променяш съдбата на героите", уточни сценаристът.

Дончев на свой ред посочи, че в игралното кино хубавото е, че се изгражда целият свят и всичко е подвластно на въображението. А в документалното - че всичко е 100% истинско.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК