България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Следовател: Спецправосъдието е натоварено със свръхочаквания

Независимостта на съдебната система отговаря на очакванията, заяви Петко Петков

18.10.2021 | 09:23 Редактор: Здравко Черкезов

Съдебната реформа е тема, която предизвиква широки дебати сред политическите партии и обществото. Трябва ли ни такава реформа и има ли нужда от Специализиран съд и прокуратура?

"Ние от 30 години се реформираме и ни трябва много време, за да се излекуваме от поредната реформа. Категорично от Камарата на следователите сме за това, че такава реформа трябва – но трябва и обществен, професионален дебат. Чак след това трябва да дойде намесата на законодателя", заяви председателят на Камарата на следователите Петко Петков в "България сутрин".

"Когато се създаваше преди 10 години специализираното правораздаване, имаше дебат и в обществото, и в професионалните гилдии за това какви са очакванията. На този дебат имаше подкрепа и от Европейската комисия. Да не забравяме и че Венецианската комисия даде препоръка за създаването на такова правораздаване. Нашата държава тогава отговори адекватно на тези препоръки", обясни следователят пред Bulgaria ON AIR.

Специализираното правосъдие е натоварено със свръхочаквания, смята Петков. Според него е твърде рано да се прави анализ на работата и компетенциите му.

"Считам, че успя в това, което беше заложено като очаквания в периода, когато беше създадено. След като заработи обаче, ние го натоварихме със свръхочаквания и през 2017-2018 г. променихме функционалната компетентност на Специализираната прокуратура и съд, натоваряйки ги с корупционните дела по високите етажи на властта", посочи председателят на Камарата на следователите.

Петков счита, че специализираното правосъдие е нужно, и ако нещо трябва да се дебатира, то е неговата функционална компетентност. По думите му, ако бъде закрито, България няма да може да отговори на очакванията на ЕК за работа с Европейската прокуратура.

"Политически кампании срещу специализираното правораздаване се водят от хора, които вероятно имат интерес от закриването му. Считам, че има много по-актуални теми, свързани със съдебната реформа", акцентира Петков и посочи остарелите Наказателен кодекс (НК) и Наказателно-процесуален кодекс (НПК).

"Не считам, че НК може адекватно да отговори на престъпления в интернет пространството. Няма почти престъпление, което да не е свързано с нещо, извършено онлайн, а нашите процесуални закони не отговарят на това нещо", изтъкна следователят. 

По думите му независимостта на съдебната система отговаря на очакванията.

"Тя е достатъчно независима, така че да си върши работата. Самата независимост обаче предполага, че съдебната система сама не може да функционира, а е зависима от другите системи – борбата с корупцията сама съдебната система не може да я направи", категоричен бе Петко Петков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Това звено беше абсолютно излишно. Направиха го просто едни хора да вземат гигантски заплати. Сигнализирай за неуместен коментар