България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ИТН и "Продължаваме промяната" били скачени съдове, но партията на Слави пропуснала шанса си

Коментар на политолога Мария Пиргова и социолога Мира Радева

14.10.2021 | 09:34 Редактор: Жаклина Иванова

До изборите 2 в 1 остава само месец. Общо 24 кандидат-президентски двойки влизат в битката за "Дондуков" 2. Готови ли са партиите на компромиси, за да се стигне до коалиционно правителство?

"ИТН си пропусна шанса. Не знам доколко от ИТН ще имат претенции да влизат в коалиции. Много изтощителна и нелепа година. Всички сме в губеща позиция, защото нашите "лидери" не се оказаха лидери", посочи социологът Мира Радева в студиото на "България сутрин".

"ИТН ще остане в съзнанието на много хора като провокатор на съставянето на правителство. Ако говорим за изборите и какво ще стане след това, трябва да имаме предвид няколко неща. На първо място - затрудненото гласуване. Вчера разбрахме номерата на партиите, което предпоставя това, че хората трябва да помнят две числа, да набират на два екрана, което ще намали много избирателната активност", заяви политологът Мария Пиргова.

Радева се съгласи, че със сигурност една голяма част, особено по-възрастните и компютърно неграмотните хора, ще се затруднят.

"Изборите станаха много интересни. Първо, защото имаме за първи път подобен вот. Второ - защото има много оспорвана битка. По отношение на парламентарния вот има нов играч, който е интересен и "разбърква пасиансите", смята тя. Според нея междуличностната битка ще зададе тон и на партийната.

Пиргова изтъкна, че проблемът на тези избори е, че са се затворили в политическия елит и дистанцията между гражданите и следващия парламент ще стане още по-голяма.

"Партиите станаха по-нестабилни, това води до конфликти. С изявленията на ИТН става ясно, че този парламент ще бъде нестабилен и ще изкара много малко време", категоричен е политологът.

По думите на Радева, ИТН и "Продължаваме промяната" са скачени съдове. А моделът, който представят, е затворен в определен поколенчески контингент.

"Те черпят от едни и същи избиратели. Те зависят едни от други. Имаше очакване при вторите избори ИТН да направи така наречения "ефект на снежната топка". Като заемат позицията на водеща партия, да прилепят към себе си нови избиратели", обясни социологът пред Bulgaria ON AIR.

Пиргова пък подчерта, че натоварването на президента с много правомощия от страна на партиите, ще се отрази неприятно върху политическата система, особено след изборите.

"Подкрепата на Радев ще му даде силно предимство на изборите. Не очаквам изборите да се решат на първи тур. Най-естествено изглежда балотажът да бъде с проф. Анастас Герджиков. Имаме сериозно количество избиратели, които стоят зад ГЕРБ. На втори тур ще бъде фотофиниш", прогнозира Радева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
На този двойния гражданин всичко му е простено! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Май вече никой не гледа новините. На хората им писна! Сигнализирай за неуместен коментар