България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще спасят ли с протести въглищните централи и обречени ли са 43 000 работници?

"За" и "против" закриването им - коментар на Александър Загоров и Мартин Владимиров

14.10.2021 | 09:23 Редактор: Елеонора Танева

Миньорите от "Марица Изток" излязоха на протест срещу закриването на въглищните централи. Той е обмислен и е крайно действие.

"Един протест е резултат от дълга поредица разговори, експертни срещи, за да се стигне до идеята как да подходим. Нашите позиции неведнъж са били за запазване на "Марица Изток". Тя понесе достойно ударите при кризата, не е честно тези електроцентрали да нямат бъдеще. Ако не са толкова високи цените на емисиите, ние имаме прекрасно бъдеще на тази енергетика", коментира конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров в студиото на "България сутрин". 

Той уточни, че тази година АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете и БЕХ ще приключат на голяма печалба.  

Енергийния експерт Мартин Владимиров прогнозира обаче ново покачване на цените.

"С покачването на цената на емисиите, заради изтеглянето на квоти от пазара, в бъдеще цената на електроенергията от въглищните централи ще нараства чувствително. Колкото повече сме зависими от нея, толкова по-скъпа ще е електроенергията за домакинствата", заяви Мартин Владимиров пред Bulgaria ON AIR.

Той е убеден, че животът на въглищните централи не трябва да бъде удължаван, а е необходимо да се инвестира в нови технологии и подобряване на енергийната ефективност на сградите.

"В България има парадокс - пиково потребление зимно време. До него се стига заради липсата на мерки за енергийна ефективност, което качва потреблението. Тогава въглищните централни осигуряват необходимостта, ако зависим само от българско производство. Но никому ненужна е енергийната независимост, когато имаме най-скъпата електроенергия в региона", коментира енергийният експерт. 

Според него е най-добре въглищните централи да бъдат закрити през 2026 г. А средства за компенсация на работниците имало.

"Държим изкуствено на щат 43 000 души. Само от Фонда за справедлив преход са заложени над 2,4 млрд. лв. за преобразуване на въглищните региони. Има средства за преквалифициране на работниците, за инвестиции в сектори, които лесно да наемат тези хора. Част от парите могат дори да се насочат за ранно пенсиониране", уточни Мартин Владимиров. 

Според Александър Загоров обаче, регионът не е подходящ за алтернативни източници на електроенергия. 

"Регионът е толкова мъглив, в момента там няма възобновяеми енергийни източници - нито вятър, нито слънце, нито вода. Безспорно е, че нашата енергийна система трябва да се разрасне на база възобновяеми източници. Но затварянето на въглищните централи е немислимо", подчерта Загоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Личен състав
преди 2 години
Сега пък 43000 работници. Лъжеш, че ушите ти горят. Кучето е заровено в търговията на борсата. Цената на въглищата не се е променяла от десет години. Най-предвидимият енергоносител. Как така изведнъж цените на електроенергията хвръкнаха? Комплекса няма вина. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Joko
преди 2 години
"Държим изкуствено на щат 43 000 души'' В БГ е пълно с *** началници ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Би трябвало да ги спасят... Сигнализирай за неуместен коментар