България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проф. Христова обяви мерките на национално ниво, ваксинираните - привилегировани

Директорът на НЦЗПБ: Към момента няма необходимост от локдаун

14.10.2021 | 08:26 Редактор: Тодор Петров

От днес се въвеждат по-строги противоепидемични мерки на територията на София заради повишената заболеваемост от Ковид-19. От петък ще влязат и нови мерки на национално ниво. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви в "България сутрин", че все още текат консултации за мерките на национално ниво, но посочи повечето от тях. 

"Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и "зелени" паспорти.

"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, смята проф. Христова.

"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", отбеляза още тя.

"Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", настоя проф. Христова.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.

Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.

"Претоварени са съвестните лични лекари. Една част подходиха много "делово" с дистанциране от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана огромно претоварване за тях", подчерта директорът на НЦЗПБ.

Училищните директори обявиха, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение. Проф. Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.

"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи проф. Христова.

Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.

Гостът в студиото се обърна към протестиращите, че циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен. Призова ги поне за спазване на дистанция и носене на маска.

"Контролът е най-важен. Оказва се, че единственият вариант е с представител на МВР. Това води до натоварване на системата на МВР. Екипите ще бъдат достатъчни, може да се очаква да има проверка във всеки един момент и наказанията ще са съществени. В градския транспорт начинът е проверки и глоби. Трудно дават резултат, иска ми се самите хора да го правят от страх за себе си", каза още проф. Христова.

Тя призна, че има някои неуредици при Ковид зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се у нас да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на Ковид-19 при най-тежко болните.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

6
0 rate up comment rate down comment 1
Ай сиктир ма
преди 2 дни
Да не станело кат в Сърбия и Румъния, ами в Сърбия все пак са ваксинирани *** лелке.Израел, примерът на примерите зачезна и той медийното пространство, но овластената тетка пак навира ли навира ваксините.Предпазва някакво лично финансиране вероятно, нищо друго няма да произлезе от мерките. Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 3 дни
Така бе, ама всеки бяга от това да носи отговорнист. Все кметовете да преценят, директорите да преценят, този и онзи, но не и мерки отгоре. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 дни
Както върви май все пак ще го обявят! Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 6
stan
преди 3 дни
"100% ваксиниран персонал и посетител" И де ши ги намерят тея 100% чипирани посетители? Те чипосаните са скрити у къщи,под леглото! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
stanito
преди 3 дни
Все едни и същи бизнеси затваряте а във фабрики и заводи и хипермаркети няма ли вирус бе а тях не ги пипате Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
беден
преди 3 дни
България няма икономика тя е колония от 4тия свят Сигнализирай за неуместен коментар