България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заради пандемията офталмолози се сблъскват със забравени от 15 г. случаи

Късогледството е заложено генетично, не се влияе от работата на компютър, уточни д-р Алек Топов

14.10.2021 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева

Притеснение сред родителите, че дистанционното обучение може да предизвика проблеми със зрението при децата.

"Проблемите при учениците могат да бъдат късогледство, далекогледство и астигматизъм. Късогледството не се е увеличило по време на онлайн обучението, то е заложено генетично. Не може от това, че човек работи дълго време на компютър, да му се появи късогледство. На който му е заложено да бъде късоглед, дали ще работи на компютър или не, той може да си го развие", обясни началникът на отделението по офталмология в една от големите болници в София д-р Алек Топов пред "България сутрин". 

Специалистът подчерта, че проблем със зрението може да бъде установен, когато детето се върне в училище и не вижда какво пише на дъската. Ето защо са важни профилактичните прегледи.

"Всяко новородено, преди навършване на 1 г., трябва да бъде прегледано от офталмолог, само специалистът знае за какви проблеми да следи и преглежда. Също така е добре зрението да се провери преди детето да тръгне първи клас. Ако има късогледство, ученикът може да не се справя, защото няма да вижда на дъската, но да не се знае реалната причина за проблемите с ученето", предупреди офталмологът.

Също така д-р Топов препоръча на хората над 40-годишна възраст да си правят профилактични прегледи веднъж в годината. Нещо, което през последната година и половина се пренебрегва и все повече пациенти посещават кабинетите на офталмолозите твърде късно.

"Нагледахме се на случаи, които бяхме забравили. Такива пациенти, каквито оперирам в момента, съм ги виждал преди 15 г. Това се дължи на страха на хората да ходят на лекар в пандемията. Те идват, когато положението вече е крайно. Заболяване като глаукомата отнема от зрението на човек, което не се връща. При диабетиците виждаме много запуснати случаи, когато не са ходили на лекар и ние почти няма какво да направим", алармира той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Топов уточни, че няма данни Ковид-19 да влияе пряко върху зрението, но влияе страхът от пандемията, заради който хората пропускат профилактичните прегледи или чакат проблемът да се задълбочи.

Офталмологът уточни също, че при предишни Ковид вълни се е налагало специализанти и млади офталмолози да се включват на работа в Ковид отделения. А ако това се наложи и сега - може да се отрази на възможностите за операции на пациенти.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
мдаааа....
преди 2 години
За съжаление не само очни прегледи се занемариха... При всякакви спациалисти се отлага да се ходи. Аз Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Не от ученето децата си увреждат зрението, а от времето прекарано в игри и тик-ток! Сигнализирай за неуместен коментар