България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За пръв път в България изложба показва гениалността на художника Алцек Мишев

"Заслужава много повече, великите трябва да се знаят", подчерта Мартина Стефанова 

28.09.2021 | 09:33 Редактор: Тодор Петров

За първи път у нас показват изложба на художника с български произход Алцек Мишев. Тя е подготвена от арт фондация "ДОМА" и е разположена в Националната художествена галерия, с която "ДОМА" си партнира. 

"През 70-те години Алцек Мишев бяга в Италия, където става един от най-известните артисти. 1976 г. е признат за един от най-влиятелните международни артисти. Ако не беше заминал за Италия, сигурно България нямаше да му даде възможност да стане един от най-влиятелните художници", посочи организаторът на изложбата от арт фондация "ДОМА" Мартина Стефанова в "България сутрин"

Според нея все още времената и ситуацията в страната ни са неблагоприятни за много от художниците. А културата била на последно място в плановете за развитие.

"Това са художници, които виждаме какви биха могли да бъдат, ако им дадем тази възможност в България. Кристо до последно не искаше да се връща и да чува. Алцек Мишев, освен една по-малка изложба, друга не е правил. Което е много жалко, той е на 83 г. Заслужава много повече, великите трябва да се знаят", подчерта Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя не смята, че Алцек Мишев е останал в сянката на Кристо.

"За Алцек Мишев хората даже не знаят, че е българин. А това е един от най-известните художници на Италия с български произход. Алцек е един от синовете на Кубрат - точно този, който отива в Италия. Казват, че името влияе на съдбата. Така и Алцек Мишев отива от Дупница в Италия", посочи още Стефанова.

Изложбата в Националната художествена галерия ще продължи до 21 ноември.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК