България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Подмяна на историята: Имената на избити български войводи са заменени с македонски

В разговорите на маса няма проблеми между българи и македонци, политиците ги насаждат, коментира Владимир Перев

28.09.2021 | 09:27 Редактор: Елеонора Танева

В района на македонския град Прилеп е открита плоча с надпис към камбанария, който показва, че местните хора там са се самоопределяли като българи. Надписът е от 1910 година. 

"Църквата е в малко населено място, което е като предградие на Прилеп. Буквите от надписа са почти изтрити и много малко могат се видят и разчетат.  Плочата е запазена, защото никой не ѝ е обърнал достатъчно внимание досега", коментира журналистът и писател Владимир Перев. 

До плочата той е заведен от местен жител, а поводът за посещението в района реално и бил друг - посещение на гроба на войводата Никола Каранджилов. 

"На това свято място е подменена историята. На стария паметник на комитите, избити в борбата с турците, са били изписани имената на убитите българи. На паметника имаше стихове на Ботев. Но преди години той е срутен и подменен, а имената на загиналите са сменени с македонски окончания", заяви Владимир Перев.

Според него това е резултат от спора между македонската православна църква и властта в Прилеп. 

"Това е безобразие, обидно е. Върху гроба е оставен оригиналният кръст, но надгробната плоча е направена от местната партийна организация, където войводата е почти македонизиран. Всичко това е документирано и се знае, но никой не се занимава с тези случаи", добави журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че противопоставянето между българи и македонци се подклажда от политиците.

"Когато се седне на маса с приятели всичко е спокойно. В разговорите на чаша ракия е една политическата ситуация, но когато се говори официално - тогава се създават проблемите", коментира Владимир Перев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК