България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавната помощ за бизнеса от 50 лв. за MWh не решава проблема със скъпия ток

Ново поскъпване с 20% ще има от 1 януари, прогнозира енергийният експерт Васко Начев

28.09.2021 | 08:55 Редактор: Елеонора Танева

Една от мерките, обявени от служебното правителство във връзка с високата цена на електроенергията, е 50 лв. от цената на 1 мегават час ток да бъде плащана от държавата. Помощта за бизнеса ще е към 600-650 млн. лв., заяви финансовият министър Валери Белчев.

"Това е временно решение, както премиерът Янев обяви - то е за 6 месеца. Самият бизнес поиска помощта да бъде 70 лв., а получава 50. Тези средства ще опънат спиралата на инфлацията. Това ще доведе до повишаване на инфлационния индекс. Реално служебното правителство няма много ходове. Тази мярка трябва да мине през парламента, какъвто няма. Доста е ограничено правителството в момента", коментира енергийният експерт Васко Начев пред "България сутрин". 

Според него проблемът с високите цени идва от решението за "зелени" политики на европейско ниво.

"Емисиите, които имаме към днешна дата като стойност, трябваше да бъдат постигнати през 2030 г. - 60 евро на тон, а ние ги имаме още от 2021 г. За да бъде туширан този стремеж за бързо покачване на цените, трябва да бъде решен кардинално въпросът с тези емисии. "Зелената" енергия е само параван - много инвестиционни фондове са замесени и участват в задкулисието", заяви енергийният експерт. 

Той посочи като положително планираното подпомагане и на малките участници в пазара.

"Когато няма ликвидност и се пусне голямо количество електроенергия, това ще провокира спекула. Така по-малките играчи ще могат да се включат в закупуване на до 10 мегавата", уточни Начев пред Bulgaria ON AIR.. 

Енергийният експерт изтъкна, че неправилно критиките за високите цени се насочват към КЕВР. 

"КЕВР е последното място, където трябва да търсим решение на такива кардинални въпроси. Тя е с доста ограничени възможности откъм истинска намеса, така че да има траен ефект. Всичко е за успокоение на хората, не трябва да очакваме чудеса от страна на КЕВР, тя няма нужния инструментариум", добави Васко Начев. 

И прогнозира ново поскъпване от 1 януари - на топлоенергията с около 20%, за битовите потребители - между 3 и 5%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК