България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсва национална стратегия за земеделието, парите са крайно недостатъчни

Парите все пак ще стигнат до фермерите, увери зам.-министър Явор Гечев

24.09.2021 | 08:59 Редактор: Тодор Петров

Представители на земеделието проведоха среща с министър Христо Бозуков в рамките на съвместен консултативен съвет към ведомството, на който основна тема бе разпределението на парите за земеделие. Как ще се разпределят одобрените 85 млн. лв.?

"Един от най-големите проблеми е, че нямаме национална стратегия как да изглежда земеделието. Не е въпрос на разпределение, а на методики, данни, средства. Т.нар. 70 млн. - по отношение на въздействие на Ковид. Държавата може да компенсира повишените цени и направените разходи на земеделските производители. 15 млн. лв. бяха за градушките. Липсват едни други милиони, които оставиха без пари индустриалното производство на птици и свине", заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев в "България сутрин".

По думите му навсякъде положението е критично заради влиянието на Ковид пандемията. А нулевата инфлация, на която сме свикнали през годините, вече не е просто такава.

"Цените на зърното и на зърнените храни са двойно по-високи в сравнение с миналата година, което веднага се отразява на фуражите. В секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство" не са съвсем розови нещата. Всеки от секторите е прав за себе си да иска повече средства. Според Министерството на земеделието - да, справили сме се справедливо. Всяка от групите земеделски производители остана малко недоволна", обясни зам.-министър Гечев.

Той отбеляза пред Bulgaria ON AIR и позитивната новина след консултативния съвет - средствата по Ковид мерките ще стигнат до земеделските производители. 34,5 млн. лв. отиват за животновъдство, малко под 5 млн. лв. са заделени за пчеларството, 29 млн. лв. - за плодове и зеленчуци.

"След това, за съжаление, ще трябва да питаме новото Народно събрание. Надявам се да няма нужда от допълнителни средства. Това са възможностите на държавата. С тези 70 млн. лв. не стигаме дори компенсирането само на повишените цени. Тези пари дори няма да балансират системата. Не мисля, че ще остане сектор без финансиране", каза още Гечев.

"Цените на газа, тока и дизела са тежко повишени от началото на година. Всичко това е ресурс, който ползват земеделските производители", подчерта той.

Зам.-министърът на земеделието е на мнение, че законодателството в сектора трябва да бъде генерално променено.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК