България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

12 000 ученици с уникална възможност за практика в реална работна среда

Експертът в МОН Ваня Тивидошева посочи приоритетните специалности

24.09.2021 | 08:40 Редактор: Здравко Черкезов

Близо 12 000 ученици ще се включат в практически обучения в реална работна среда. Тези възможности се предоставят чрез новия проект на Министерството на образованието "Ученически практики - 2". 

"Предходната фаза на проекта надскочи своите цели, защото беше планирана за 8000 ученици, а бяха реализирани много повече от планираните ученически практики. В крайна сметка над 8350 ученици подобриха своите практически умения", посочи експертът в МОН Ваня Тивидошева в "България сутрин".

По думите ѝ се наблюдава повишен интерес към професионалното образование.

"От 2018 г. насам интересът към професионалното образование и обучение расте и с всяка година приемът в професионални паралелки се увеличава. Към настоящата учебна 2021/2022 г. имаме почти 60% от общия брой ученици, което и в Европа е твърде висок показател за включване в системата за професионалното образование", изтъкна Тивидошева пред Bulgaria ON AIR.

"Ученически практики - 2" обхваща практики в широк кръг от професионални направления, като за учебната 2021/2022 г. са включени 55 защитени от държавата специалности, както и 77 специалности с недостиг на работна ръка.

"Преобладават професии в областта на машиностроенето, електортехниката, електрониката, строителството. В областта на стратегията за интелигентна специализация са компютърните науки, хранителните технологии и здравословния начин на живот", изброи Тивидошева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК