България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Под прицела на Европарламента: Тръгваме ли по стъпките на Унгария и Полша?

Доц. Христев: В България са налице дефицити при ефективното противодействие на корупцията

24.09.2021 | 08:20 Редактор: Тодор Петров

Делегация от евродепутати и експерти от Европарламента пристигна в България на двудневно посещение, за да проучи на място ситуацията с върховенството на закона. Специално внимание ще бъде отделено и на свободата на медиите.

"Едва ли може да завърши със сензационни последици. Става въпрос за посещение на работна група от ресорна комисия на ЕП - комисията по граждански свободи и правосъдие. Тази проверка би следвало да приключи с констатации, които може да бъдат основание за обсъждания и произнасяне на ЕП. Намираме се в политическа по своя характер процедура", обясни доц. Христо Христев в "България сутрин"

Преподавателят по европейско право в СУ "Св. Климент Охридски" уточни, че действията спрямо България на работната група продължават месеци наред и става въпрос за последователна работа. 

Не трябва да считаме, че мнението на работната група, комисията или ЕП би се променило на базата на впечатлението от тези два дни, смята доц. Христев.

"Има достатъчно признаци да смятаме, че в България са налице дефицити, що се отнася до ефективното противодействие на корупцията. Ако има нов момент в политическия контрол, който ЕП упражнява, то е именно това, че се повдига завесата на проблеми със зачитането на изискванията за върховенството на закона в България. В това отношение имаме проблеми и може да има критични констатации на ЕП", заяви доц. Христев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му може да се направи сравнение с провеждането на подобни форми на контрол от страна на ЕП спрямо Полша или Унгария. А работната група ще представи доклад до ресорната комисия на ЕП. Комисията би могла да внесе изработения доклад в заседание на ЕП.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК