България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Паметник на културата? Царската гара в "Казичене" се руши и е напът да изчезне

След 60-а година тази сграда е изоставена и занемарена, каза кметът Григор Григоров

24.09.2021 | 08:07 Редактор: Елеонора Танева

Някога гордата царска гара в "Казичене" днес продължава да се руши. От връзката на България с Европа гарата вече е бледо копие на първоначалния си облик.

"След 60-а година тази сграда е изоставена и занемарена. Всички институции си прехвърлят отговорността за нея. От Столичната община многократно са търсили решение на проблема. Правят се опити да се смени статутът на сградата, която няма дори нотариален акт", заяви кметът на "Казичене" Григор Григоров в студиото на "България сутрин". 

Той е убеден, че сградата има бъдеще като историческо музейно място. 

"Реално гара "Казичене" изглежда по съвсем различен начин, европейски начин. Тази гара може да се ползва за всичко, интересът към нея е много голям. Идваха и музикални групи да правят клипове. А и теснолинейката до двореца "Врана" е на 1,5 км", уточни кметът.

През 2009 г. сградата е обявена за паметник на културата. 

"Пуснали сме писма към всички институции, включително и до областния управител. Всички са на мнение, че сградата трябва да се възстанови. Казват, че трябва цялата сграда да се премести, защото е много близо до жп линията", добави Григоров. 

Това, което е спасило сградата от рухване през последните 50 години, е металната конструкция. 

"Оказа се, че същата гара 1:1 я има и в Австрия, тя е направена от същия майстор. Там обаче функционира и е в идеално състояние", сподели кметът на "Казичене" пред Bulgaria ON AIR.

Той призова всички хора, които обичат България, да се включат с дарения за възстановяването на гарата в първоначалния ѝ блясък.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК