България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Червеният терор без маска": Спомени за насилието, чрез което БКП е управлявала България

Според съавтора на книгата Христо Христов, България все още не е затворила страницата "комунизъм"

23.09.2021 | 09:30 Редактор: Здравко Черкезов

Спомени на комунистически функционер и жертва на режима излизат в изследването "Червеният терор без маска" от Петър Богданов и Христо Христов. Изданието съдържа свидетелство от първо лице за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България в първите години след 9 септември 1944 г. 

"В сърцевината на тази книга стоят спомените на Стефан Богданов. Това не е само един от комунистите със сериозна родова принадлежност към комунистическото движение, но и единственият агент на "Военното разузнаване", който оставя спомени", изтъкна съавторът и разследващ журналист Христо Христов в студиото на "България сутрин".

"Червеният терор без маска" е по-различна книга, защото за първи път за преживяното от комунистическия терор разказва един от синовете на Стефан Богданов – Петър Богданов.

"Обикновено за семействата на репресираните казваме, че са косвени жертви. Например бащата е бил по затвори, мъчения и лагери, а семейството да е изселено и да страда. За първи път обаче Петър Богданов разрушава едно табу: някой от комунистическо семейство да говори за преживяното", посочи разследващият журналист.

Според него, България все още не е затворила страницата "комунизъм" – корупцията е най-яркото свидетелство за това.

"Ако прочетете свидетелствата на Петър Богданов, ще разберете защо тази страница не е затворена. Тази страница не може да бъде затворена, докато не бъде осмислена и прочетена. Сега е много модерно да се говори за корупция. Но тя не е от вчера или отпреди 10 години, а е от комунистическия режим", категоричен бе Христов пред Bulgaria ON AIR

Стефан Богданов е уникален пример, признавайки в последните си години, че целия си живот е дал напразно и че "комунизмът е една порочна система, завоалирана с красиви думи", стана ясно от думите на госта.

"Комунизмът е фалшива идея, която проповядва, че може да постигне равенство. Комунистите всъщност си направиха социализъм, но само за тях – така наречените правоимащи. Тази корупция и тази симбиоза между властта и олигархията са продукти на онова време. Докато не се затвори тази страница, българската политика няма да е в услуга на българското общество", завърши съавторът на "Червеният терор без маска".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 0
българин
преди 2 години
Децата на комунистическите бандити днес продължават да управляват България като олигарси, политици, бизнесмени, журналисти и т.н. Сигнализирай за неуместен коментар