България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Над 90 000 са се върнали на село за една година, бум в цените на къщите

"Огромни потоци от хора от големите градове се насочиха обратно към селата", посочи Борислав Борисов

23.09.2021 | 08:05 Редактор: Жаклина Иванова

Скок до 70 00 евро на селски къщи с две спални. Възражда ли се българското село, след като все повече българи от чужбина инвестират в селски имоти?

"Това, което се случва от началото на пандемията, е феноменално. Огромни потоци от хора от големите градове се насочиха обратно към селата. Официалните данни показват, че близо 90 000 души са се върнали да живеят на село миналата година", каза председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов в ефира на "България сутрин".

Той прогнозира, че това е процес, който ще продължи в следващите 5 години. А от Асоциацията на българските села са изчислили, че минимумът, който се очаква за всяка от тях, е около 50-60 000 души.

"Това са хора в активна трудова възраст. По отношение цените на имотите, интересното е, че се наблюдава едно такова правило - колкото струва в съответния областен град двустаен апартамент, толкова струва една къща в периферията на града", посочи Борисов.

Събеседникът разказа, че всъщност много хора са отлагали този момент, но пандемията е ускорила процеса по преместване.

"Хората търсят рестарт на живота си. В над 90% от българските села има бърз интернет, което предоставя възможността за дистанционна работа. Голяма част от хората, които се местят на село, са в активна трудова възраст, високообразовани", уточни председателят на Асоциацията на българските села пред Bulgaria ON AIR.

А за профила на купувачите той отбеляза, че са предимно хора между 35 и 55 години.

"Основното изискване е да има достъп до интернет, тъй като много от хората се занимават с онлайн търговия. Повечето хора имат собствен транспорт, но има и такива, за които определящото е наличието на обществен транспорт. Търсят се къщи с двор", каза Борисов.

Събеседникът подчерта, че все пак най-бързо се продават по-модерните и луксозни къщи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Гастербайтери Тирадж
преди 2 години
С пачките пари ще привлекат престъпността по селата. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
Мизерия
преди 2 години
Престъпност грабежи, насилие и болести ще донесат само новоселците. Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Няма КАК
преди 2 години
Земеделците са отделна прослойка и общност. Не може да очакваш пришълци от градовете да станат селяни и да развиват земеделие. Това за земеделието са специфични знания, умения и традиции така че НЕ става едни пуснати по селските къщи да правят нещо смислено. НЕИЗБЕЖНО ще ДОЙДЕ и МОМЕНТА на ОТЛИВ и ВРАЗУМЯВАНЕ че този живот в изолация и без селски начин на живот по тези МЕСТА НЕ СЕ ОЦЕЛЯВА и тогава ще ПОЧНЕ ПАК МИГРАЦИЯ към ГРАДО-тото разните чукундури нито селяни нито градски недоразумения. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
МНОГО ЛОШО
преди 2 години
СЕЛОТО Е ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА РАБОТА и РАБОТНИЦИ. ЩЕ стане СРИВ когато никой не гледа животни и не работи земеделие. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Това е страхотна тенденция! Дано и започнат да се занимават със земедение постепено. Сигнализирай за неуместен коментар