България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историк: Независимостта е връщането на България на картата на Европа

Политиците ни носят тежка отговорност пред историята, посочи проф. Минко Палангурски

22.09.2021 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

По традиция отбелязваме във Велико Търново годишнината от обявяването на Независимостта на България. 

Историкът проф. Минко Палангурски е на мнение, че понякога подценяваме събития, които не са толкова героични и не са свързани с битки. 

"Това е връщането на България на картата на Европа като нация и държава с 13-вековна история и която има правото и възможността да се самоуправлява. Независимостта в главите на българските политици е повече от 30 години като подготовка. Всеки български политик е носил в главата си подобен манифест, той носи почерка на министър-председателя Александър Малинов", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

"Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, където е провъзгласена независимостта ни, е единствената запазена владетелска църква от Второто българско царство. По време на османското владичество тя е джамия и веднага след Освобождението се преправя на гарнизонна църква.

От гледна точка на юридическото право, България е свободна от 22 септември 1908 г., процесът завършва през пролетта на 1909 г. Всяка дума в манифеста е много добре обмислена, стана ясно още от думите на проф. Палангурски в "България сутрин".

"Българските политически сили носят тежка отговорност пред историята. В България в момента няма извършен преврат, за да отидем трети път до урните, придружени с президентски избори. Българските политици или не са наясно какво е това "управление"... Българският избирател подаде два пъти на политиците какво трябва да направят, голяма част от тях не разбраха за какво става въпрос", категоричен е историкът.

Той подчерта, че държавниците мислят за поколенията, докато политиците мислят за следващите избори.

"Няма 100% независимост, всички сме зависими един от друг, и то това му е хубавото. Защото всички те гледат като равноправен", отбеляза още проф. Палангурски. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК